RSS

Blog príspevky z '2014' 'november'

Lokše ako od babičky

Už sa aj Vy tešíte na vianočné trhy a lokše? Pre tých, ktorí sú nedočkaví, ponúkame recept a foto-namotávku od našej kamošky Janky 

1 kg v šupke uvarených zemiakov
300 g hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú či jačmennú)
soľ

Zemiaky očistíme, pomelieme na mäsovom mlynčeku a zapracujeme múku so soľou na vláčne cesto. Vyvaľkáme tenučké placky, ktoré opekáme. A keďže sú to lokše od babičky - opekáme ich na liatinovej panvici alebo platni bez tuku. 
Po upečení jemne potrieme kačacím tukom.

Podávame na slano s bryndzou a opečenou cibuľkou, alebo na sladko s makom alebo orechami.

http://www.prijemneveci.sk/liatinovy-riad-skeppshult



Domáci jogurt


Už niekoľko týždňov robíme vlastný domáci jogurt. Chceme sa s Vami podeliť o náš osvedčený recept.

Mlieko (najlepšie prevarené čerstvé), jogurtová kultúra (zvolenský biely jogurt) a teplota okolo 38°C na 9 hodín (pri vyšších teplotách je jogurt kyslý).
Ochucujúca zložka: černice zavárané bez cukru (o tom niekedy nabudúce) a lyžička medu.

...pár piškótov a poháre Weck-tulipán 220ml, ktoré nahradili pôvodné poháre od jogurtovača.

..................MŇAM

http://www.prijemneveci.sk/sklenene-pohare-weck