RSS

Blog príspevky z '2015' 'apríl'

Ako na kváskový chlieb

Chlieb v obchode už nie je to, čo bývalo? 

Tak si upečte vlastný kváskový chlieb. Ako na to?

Najjednoduchšie je kvások od niekoho dostať (pozri na www.kvasok.sk) - (môžeme Vám ho poslať napríklad aj my Wink) alebo si ho vypestovať, na čo však budete potrebovať trpezlivosť, šťastie a ešte know-how napr. http://dobreazdravo.sk/zalozenie-kvasku/

A čo teraz? Kvások, ktorý ste si priniesli domov dajte do chladničky - je nakŕmený a vydrží takmer týždeň. 

Alebo si môžete rovno chlebík upiecť. Tu je náš návod:

Do kvásku prilejme 2dcl vody a 2 dcl ražnej celozrnnej múky a nechám stáť 4-6 hodín pri izbovej teplote (zvyčajne ho vyberiem z chladničky ráno). 

Potom 2/3 kvásku odlejem do misky a zvyšok odložím do chladničky na ďalšie pečenie. 

Do kvásku v miske prilejem 2dcl vlažnej vody a 2dcl hladkej múky podľa ľubovôle (špaldovú, ražnú, jačmennú alebo pšeničnú. Celozrnnú alebo bielu). My zvyčajne dávame jemne mletú celozrnnú pšeničnú (čas obeda).

Necháme cca 2 hodiny odpočívať.

Potom pridáme 4dcl vlažnej vody, 1lyžičku soli, mletú rascu, mletý koriander a opäť múku - toľko, aby bol chlieb pevný. 

Necháme odpočívať 2 hodiny v miske, potom cca 2 hodiny v liatinovej panvici. V nej chlieb pečieme. (večer)

Po cca 6tich hodinách samotného kysnutia chleba, chlieb vložíme do rúry vyhriatej na 220-250°C na 25minút, potom stíšime na 150- 180°C a pečieme ďalších 20 minút. 

Po dopečení chlieb vyberiem z panvice, potriem bohate vodou a zabalený v utierke položímna mriežku, aby vychladol. 

Na druhý deň ho môžeme jesť :-)

Dobrú chuť...

Upiekli ste si vlastný kváskový chlieb? Pošlite nám návod, fotku alebo tip/trik, zdieľajte našu výzvu medzi svojimi priateľmi a vyhrajte jednu z utierok Jangneus. Dňa 22.4. 2015 náhodne vyberieme troch, ktorí od nás dostanú originálnu utierku podľa vlastného výberu.