RSS

Blog

7 dní odpadu

Dnes je Deň Zeme.
Pozývame Vás do galérie (treba stránku zoscrollovať dolu)

http://www.greggsegal.com/7days.php

Fotograf Gregg Segal fotil ľudí s odpadom, ktorý vyprodukovali za týždeň. Ako by vyzerala fotka s Vami napríklad za dnešný deň?

A čo môžete urobiť pre to, aby ste na fotke boli iba Vy?

 

Test termosiek Yoko design

Máme nové termofľaše a novinku - termoplechovky.

Akonáhle prišli na sklad, hneď sme ich otestovali - aby ste vedeli, že nekupujete mačku vo vreci, a tu Vám ponúkame výsledky testu. 

Ako pri prvom teste , aj tu sme nalievali vriacu vodu do termosiek, ktoré sme následne vložili do chladničky - teplota cca 8-12°C.

Teplotu sme merali klasickým teplomerom na zaváranie.

čas/hod štart 1 2 3 6 9 12 15 18 21 24
500ml fľaša Yoko Design/°C 92 78 66 57 52 41 37 34
500ml plechovka Yoko Design/°C 91 80 71 66 52 40 33

Myslím, že čísla hovoria za seba a my sa tešíme, že máme v obchode nové kvalitné termosky za super cenu :-)

Aká stopa ostane po Vás?

Krásne krátke video o tom, že každý deň svojou činnosťou tvoríme budúcnosť našich detí...

Mlieko, jogurt, škorica...

Naša rodina miluje mlieko v akejkoľvek podobe - čerstvé, zákys, jogurty, tvaroh, syry.. Kým sme bývali v meste, veľkú časť nášho odpadu tvorili práve obaly z mliečnych výrobkov. Pre jednoduchosť spracovania obalu  po použití sme kupovali mlieko v plastových sáčkoch alebo PET fľašiach, ale odpad vznikal.

Až sa objavili prvé automaty na mlieko a my sme začali nosiť mlieko domov v sklenených fľašiach. Takto sme fungovali, kým sme sa nepresťahovali na dedinu a nezačali nosiť mlieko od chovateľa. Smotanu by bola škoda  nevyužiť. Takže som doma musela mlieko zo sklenenej fľaše s úzkym hrdlom prelievať do fľaše so širším hrdlom - vydržalo mi to pár dní a fľaša sa musela zmeniť z fľaše na mlieko na sirupovú fľašu.

Na mliečnej pozícii ju nahradila litrovka Weck. Smotanu už môžem zbierať priamo z fľaše a priznám sa, aj mojej pohodlnosti bolo urobené zadosť - z umývačky vychádza čistá, takže ju nemusím ručne umývať ako klasickú fľašu :-) 

Zo smotany, ktorú zozbierame z mlieka, robíme domáci nanuk - stačí smotanu vyšľahať, jemne osladiť a ochutiť škoricou, kakaom alebo vanilkou a zamraziť. Z 250ml smotany vystačí na cca 9 nanukov bez chémie a bez obalu :-)

Z dobrého mlieka sa dá urobiť aj dobrý jogurt. Najprv sme zvykli jogurt robievať v jogurtovači. Kým sme neprišli na to, že je to jeden zbytočný spotrebič v domácnosti a nenahradili sme ho hrncom na preváranie mlieka. Mlieko v hrnci po prevarení ostane, a keď vychladne na cca 38°C, zamiešame jogurt, a po 12-24 hodinách ho už iba podelím do pohárov. Hrniec využívame aj na varenie kaší a pudingu. Takže dnes by som povedala, že kúpa jogurtovača boli vyhodené peniaze.

Kým cez leto boli naobľúbenejšie ovocné jogurty, v zime fičí u nás med so škoricou alebo vanilkovým cukrom. A tu sa znova začali v našom koši hromadiť obaly od korenín. Problémom pri týchto obaloch je, že sú prakticky neseparovateľné a končia v komunálnom odpade. Riešenie som našla v podstate náhodou - koreniny v biokvalite zn. Sonnentor - tie kúpite aj predajniach Naturfyt :-) Balenia sú väčšie, ako som bola zvyknutá z bežných obchodov. Korenie je zabalené v uzatvárateľnom polypropylénovom vrecku v papierovej krabičke, teda celý obal viem jednoducho rozseparovať. 

S príchodom vanilky od Sonnentoru k nám, opustil našu domácnosť aj vanilínový cukor - jeho prírodný variant je jednoducho fantastický a aj lacnejší.

Keď som mliekom začala, mliekom by som aj skončila - ešte stále netuším, ako zruším obaly od syrov (okrem toho, že ich prestanem kupovať :-). Máte nejaký tip? Napíšte nám na FB alebo na info@prijemneveci.sk. Ďakujem.

Na nákupoch

Možno to poznáte tiež - separujete, recyklujete a kompostujete, nosíte si vodu vo vlastnej sklenenej fľaši, vyhýbate sa jednorázovým obalom, do obchodu nosíte vlastnú tašku...

Ale stále je kôš na plasty plný...tak som sa teda v ňom prehrabala a zistila, že väčšinu tvoria mikroténové vrecká z pečiva, ovocia a zeleniny. A tak som sa zamyslela, pobehala som pár obchodov a ušila som si pár vreciek z farbenej juty. Vrecká sú polopriehľadné, tak ani pani za pokladňou nebude mať pochýb o obsahu, sú praktické, ľahké, krásne farebné.

Šitie bolo pomerne náročné, pretože juta sa rozchádza - treba šiť overlockovým stehom, následne  ho ešte poistiť dvojitým zahnutím. Šnúrku na štahovanie som prevliekala priamo cez látku.

To bolo radosti - celá natešená som dala do jedného chlieb, do druhého rožky, do tretieho cibuľu, v ďaľšom skončili jablká...

Moju eko-hrdosť ešte upevnilo ocenenie od predavačky za pokladňou.

Na zeleninu a ovocie boli vrecká perfektné, ale pri vybaľovaní pečiva ma čakalo nepríjemné prekvapenie. Viete, ako ťažko sa čistia rožky od vlákien juty? Ja už áno :-)

A tak som sa musela zamyslieť znova - na pečivo to musí byť bavlna. A do zbierky vreciek pribudlo pár tašiek na pečivo a chlieb (pretože jednu vždy zabudnem doma, musím mať v batohu ďalšiu a v aute tiež jednu pre prípad potreby :-)

Nápad s opakovateľne použiteľnými vreckami na zeleninu, ovocie a pečivo sa mi tak zapáčil, že sme ich chceli šiť a predávať - ale kým sme sa dostali k realizácii, predbehla nás firma Tierra Verde s ich produktami Tierra Organica. A hoci nie sú také krásne farebné ako naše, môžete do jedného vrecka dať raz pečivo a druhýkrát jablká... A my sme radi, že ich môžeme ponúkať v našom obchode...:-)

Palacinky z liatinky

Keď sme sa odsťahovali z Bratislavy, začali nám chýbať fantastické palacinky z Lacinky, a tak chtiac-nechtiac začala som robiť palacinky doma - najprv na hlbokej liatinovej panvici. Išlo to fajn, len to bola trošku otrava s tak ťažkou panvicou. A keďže som ich robila pomerne často, palacinkáreň sa nasťahovala do našej kuchyne.

Palacinky robím minimálne raz týždenne, často aj dva-trikrát. Celozrnná palacinka je skvelá ako rýchle raňajky, desiata do školy, obed počas rýchleho dňa aj večerná odmena po náročnom dni.

Sladká náplň palacinky u nás jednoznačne vedie - gaštanové pyré, osladená kyslá smotana s kakaom, džemy, tvaroh... Ale príjemným osviežením sú aj slané náplne - z Nivy, bryndze, skvelá je treska, strúhaný eidam...

Ale kým sa palacinka naplní, chce to trochu práce s pečením - takže poďme na to:

Cesto na palacinky robím z cca

  •  1l mlieka alebo vody
  •  cca 450g hladkej múky
  •  2 vajíčka
  •  0,5dcl oleja (ten je veľmi dôležitý)
  •  štipka soli

cukor nedávam, pretože alebo je sladká plnka, alebo to chceme naslano :-)

Cesto by malo byť skôr tekuté ako husté - preto podľa potreby treba pridať trošku vody - záleží od značky múky.

Pred pečením musí byť panvica jemne potretá olejom alebo masťou a nahriata (skúšam kvapkou cesta, či sa upečie v priebehu cca 10 sekúnd). Na panvicu nalejeme cesto  a otáčaním panvice ho rozlejeme po celej panvici - používam túto naberačku , ktorej objem je presne taký, ako potrebujem na jednu palacinku - nie sú potom ani tenké, ani hrubé :-)

Pečiem na miernom ohni - na našej indukčnej platni je to 6-ty z 9.

Kým nie  je palacinka z vrchu suchá, palacinkou nehýbem - nejde to, trhala by sa, pripekala o panvicu. Keď z vrchu vidím, že je cesto "upečené", až vtedy palacinku otočím. Vzhľadom na hmotnosť panvice palacinky nevyhadzujem, ale už som videla aj takého silného kuchára :-)

Na druhej strane pečiem palacinku iba chvíľočku,a potom sa už môže plniť a jesť.

Dobrú chuť :-)

Termoska na jedlo -test

Čo robí fyzikárka, keď predáva termosky?

Zisťuje, ako dobre izolujú Emotikona smile

A tu je výsledok testu:

Do termosky s teplotou 20°C som naliala vriacu vodu. Keď sa teplota ustálila, začala som merať.Medzi meraniami bola termoska v chladnicke - cca 4°C.
t0: 91°C 0hod
po 1. hodine: 73°C 1hod
po 5. hodine: 52°C 5hod
po 7. hodine: 43°C 7hod
po 16,5 hodinách od začiatku merania: 28°C

Meranie bolo vykonávané v domácom prostredí bez profesionálnej techniky, takže do procesu testovania vstupovalo viacero chýb, ale dáva aspoň orientačný obraz o tom, čo môžete od termosiek U Konserve očakávať.

Nás nesklamala 

Testovanie termosiek na nápoje

Dlho predlho som sa chystala urobiť test všetkých termosiek na nápoje, ktoré ponúkame v našom obchode. A konečne sa mi to podarilo:

Testovala som spolu 8 termosiek ( 6 z našej ponuky a dve no-name, ktoré sa u nás objavili a chceli sme ich tiež otestovať). Do každej sme naliali vriacu vodu, prvýkrát sme zmerali teplotu po ustálení teploty vody v termoske (cca po 1 minúte). Termosky boli počas merania v chladničke, a keďže sa počas dňa občas otvorila, a straty tepla z termosiek tiež niečo spôsobili (hlavne z tých dvoch no-name), bolo v nej priemerne 12°C.

Merali sme najprv klasickým zaváracím teplomerom, ale posledné dve merania sme už na to išli sofistikovane – digitálnym teplomerom.

Výsledky merania sú zhrnuté v tabuľke:

čas/ hod. 750ml S`well / °C 500ml S`well/ °C 260ml S`well/ °C 750ml Slice of Green/ °C 500ml Slice of Green/ °C 350ml Slice of Green/ °C
štart 91 91 88 92 91 93
3 77 77 70 77 74 70
6 66 66 58 67 61 57
9 61 60 52 57 54 49
12 52 52 42 50 45 41
15
18 44,5 42,3 32,4 41,4 35,1 29,7
21
24 37,8 35,7 25,5 34,5 28,5 23,5

Čo sme teda zistili?

Ak si zoberiete do termosky kávu do práce, ešte po 9 hodinách ju budete piť horúcu.

Deťom čaj nalievajte ráno zásadne v takej teplote, v akej ho má piť - inak sa obarí. Ale ak ho pripravíte už večer, počas dňa bude príjemne teplý a vy si ušetríte pár minút s prípravou čaju v rannom zhone.

Keď pôjdete na celodenný výlet či lyžovačku, aj na jej závere Vás bude čakať v batohu teplý čaj.

Ak teda má byť termoska na to, aby udržala teplý čaj počas dlhšej doby, ako je Vaša cesta z domu do práce,  s pokojným svedomím si môžete vybrať niektorú z našich termosiek a nebudete sklamaní :-)

Čerešňový džem

Keďže naša čerešňa zatiaľ nerodí, využili sme sady kúsok od nás na moravskej strane.

Čerešne sme spracovali rovnako ako jahody, akurát sme prispôsobili množstvo cukru - čerešne boli výrazne sladšie, preto sme dávali 0,3kg cukru/1kg odkôstkovaných čerešní. 

Na tomto mieste musíme vzdať hold odkôstkovaču, ktorý výrazne urýchlil ich spracovanie. Aj keď kôstky občas ostali, pri krájaní išli von výrazne rýchlejšie ako z tých, ktoré odkôstkovačom neprešli.

Výsledkom spracovania 12 kg čerešní je 6 fliaš čerešňového sirupu a viac ako 20 fľaštičiek džemu. 

Jahodový sirup a džem

Jahodová sezóna začala...

My budeme okrem džemu robiť opäť aj sirup...

Jahody očistíme, nakrájame na kúsky a zasypeme cukrom (asi 0,5kg cukru na 1kg jahôd). Necháme postáť 24 hodín.

Jahodovú zmes, ktorá pustila šťavu privedieme k varu a necháme cca 10 minút variť. Časť vriacej štavy nalejeme do fliaš, uzavrieme a pod dekou počkáme, kým vychladne. To bude sirup.

Zvyšok šťavy a dreň z jahôd ešte povaríme, kým mierne nezhustne a opäť nalejme do pohárov. Zavrieme a necháme vychladnúť pod dekou.

http://www.prijemneveci.sk/sklenene-pohare-weck