RSS

Blog

Ako na kváskový chlieb

Chlieb v obchode už nie je to, čo bývalo? 

Tak si upečte vlastný kváskový chlieb. Ako na to?

Najjednoduchšie je kvások od niekoho dostať (pozri na www.kvasok.sk) - (môžeme Vám ho poslať napríklad aj my Wink) alebo si ho vypestovať, na čo však budete potrebovať trpezlivosť, šťastie a ešte know-how napr. http://dobreazdravo.sk/zalozenie-kvasku/

A čo teraz? Kvások, ktorý ste si priniesli domov dajte do chladničky - je nakŕmený a vydrží takmer týždeň. 

Alebo si môžete rovno chlebík upiecť. Tu je náš návod:

Do kvásku prilejme 2dcl vody a 2 dcl ražnej celozrnnej múky a nechám stáť 4-6 hodín pri izbovej teplote (zvyčajne ho vyberiem z chladničky ráno). 

Potom 2/3 kvásku odlejem do misky a zvyšok odložím do chladničky na ďalšie pečenie. 

Do kvásku v miske prilejem 2dcl vlažnej vody a 2dcl hladkej múky podľa ľubovôle (špaldovú, ražnú, jačmennú alebo pšeničnú. Celozrnnú alebo bielu). My zvyčajne dávame jemne mletú celozrnnú pšeničnú (čas obeda).

Necháme cca 2 hodiny odpočívať.

Potom pridáme 4dcl vlažnej vody, 1lyžičku soli, mletú rascu, mletý koriander a opäť múku - toľko, aby bol chlieb pevný. 

Necháme odpočívať 2 hodiny v miske, potom cca 2 hodiny v liatinovej panvici. V nej chlieb pečieme. (večer)

Po cca 6tich hodinách samotného kysnutia chleba, chlieb vložíme do rúry vyhriatej na 220-250°C na 25minút, potom stíšime na 150- 180°C a pečieme ďalších 20 minút. 

Po dopečení chlieb vyberiem z panvice, potriem bohate vodou a zabalený v utierke položímna mriežku, aby vychladol. 

Na druhý deň ho môžeme jesť :-)

Dobrú chuť...

Upiekli ste si vlastný kváskový chlieb? Pošlite nám návod, fotku alebo tip/trik, zdieľajte našu výzvu medzi svojimi priateľmi a vyhrajte jednu z utierok Jangneus. Dňa 22.4. 2015 náhodne vyberieme troch, ktorí od nás dostanú originálnu utierku podľa vlastného výberu.

Lokše ako od babičky

Už sa aj Vy tešíte na vianočné trhy a lokše? Pre tých, ktorí sú nedočkaví, ponúkame recept a foto-namotávku od našej kamošky Janky 

1 kg v šupke uvarených zemiakov
300 g hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú či jačmennú)
soľ

Zemiaky očistíme, pomelieme na mäsovom mlynčeku a zapracujeme múku so soľou na vláčne cesto. Vyvaľkáme tenučké placky, ktoré opekáme. A keďže sú to lokše od babičky - opekáme ich na liatinovej panvici alebo platni bez tuku. 
Po upečení jemne potrieme kačacím tukom.

Podávame na slano s bryndzou a opečenou cibuľkou, alebo na sladko s makom alebo orechami.

http://www.prijemneveci.sk/liatinovy-riad-skeppshult



Domáci jogurt


Už niekoľko týždňov robíme vlastný domáci jogurt. Chceme sa s Vami podeliť o náš osvedčený recept.

Mlieko (najlepšie prevarené čerstvé), jogurtová kultúra (zvolenský biely jogurt) a teplota okolo 38°C na 9 hodín (pri vyšších teplotách je jogurt kyslý).
Ochucujúca zložka: černice zavárané bez cukru (o tom niekedy nabudúce) a lyžička medu.

...pár piškótov a poháre Weck-tulipán 220ml, ktoré nahradili pôvodné poháre od jogurtovača.

..................MŇAM

http://www.prijemneveci.sk/sklenene-pohare-weck


Čalamáda

Skvelý osvedčený recept od starkej...

S`well

Nerezové termofľaše Vás nesklamú v akomkoľvek počasí, ročnom období či podmienkach...

Udržia nápoj horúci 12 hodín alebo studený 24 hodín...

Škandinávsky alebo holandský hrniec

Chodíte na kempovačky a zálesácke čundre?

A poznáte škandinávsky či holandský hrniec?

Je to špeciálny hrniec s veľmi hrubými stenami. Tajomstvo varenia v ňom je - variť pomaly, pomaly, pomaly.
Ráno si urobíte na ohni raňajky, kávu alebo čaj a potom do pahreby vložíte hrniec so všetkým, čo patrí do poriadneho gulášu. Hrniec postavíte do postele z uhlíkov a uhlíkmi ho aj prikryjete. 


Večer, po návrate k stanu, Vás bude čakať jedlo ako od šéfkuchára :-)

Hrniec sa dá použiť aj ako pekáč na chlieb, pokrievku použijete ako panvicu na vyprážanie na otvorenom ohni. Môžete ho zavesiť na trojnožku.

Už sa aj Vám zbiehajú slinky? :-)

http://www.prijemneveci.sk/liatinovy-skandinavsky-kotlik

Aké dno má liatinový riad Skeppshult

Vedeli ste, že vhodne tvarované dno riadu je pre varenie veľmi dôležité?

Aby ste dosiahli pri varení ten najlepší výsledok, riad musí rozvádzať teplo rovnomerne. Ideálne dno nádob má byť hrubé cca 6mm (zdroj – Švédska spotrebiteľská agentúra) a jeho dotyková plocha zospodu má mať mierne zakrivenie (jemné vydutie) smerom dovnútra nádoby. Tým sa dosiahne po zahriatí dobrá stabilita hrnca či panvice na akomkoľvek type varnej plochy, čo je veľmi dôležité z hľadiska bezpečnosti.

Ak by bolo dno bez tohto zakrivenia, po zahriatí by v jeho strednej časti vznikla malá vypuklina, ktorá by spôsobila nestabilnosť riadu a jeho hojdanie sa na sporáku, tým aj zvýšené riziko úrazu. Z rovnakého dôvodu by dno nedosadalo celou plochou na zdroj tepla a tým by sa ani riad nezahrieval rovnomerne. Na jednom mieste potom jedlo môže prihárať, pretože sa zohrieva a varí nerovnomerne.

Liatinový riad Skeppshult má dno navrhnuté a vyrobené špeciálne tak, aby efektívne rozvádzalo teplo po celej ploche a tým uľahčilo prípravu jedla.

S liatinovými hrncami a panvicami Skeppshult spoznáte ideálny kuchynský riad s jedinečnými vlastnosťami a varenie bude pre vás príjemný zážitok.

Máte doma indukčný varič?

Tak práve pre Vás je riad z liatiny to pravé.

foto: http://www.maypoint.fi

Určite už viete, že na indukčnú platňu je vhodný iba riad, na ktorý dokážete prichytiť magnet.  Keramické, sklenené, medené a hliníkové hrnce a panvice sa na indukčné variče vôbec nehodia (väčšina teflónového riadu je vyrobená z hliníka s povrchovou úpravou).

Riad z nerezovej ocele je dnes už označený, ak je vhodný na indukčnú platňu. Časť dna takéhoto riadu je vyrobená z magnetickej nerezovej ocele. Ale pozor, starší riad na ňu vhodný byť nemusí.

Najväčšiu účinnosť variča dosiahnete, ak budete variť v liatinových alebo železných hrncoch.

Prečo je to tak?

Indukčné platne sú založené na fyzikálnom jave elektromagnetickej indukcie – v platničke sa mení elektrický prúd, a teda aj veľkosť magnetického poľa. Jeho zmena indukuje – teda navodí – vznik elektrického prúdu v hrnci. Hrncu sa to však veľmi nepáči, takže prúdu kladie odpor a zohrieva sa. :-) No a keď sa ohrieva hrniec, ohrieva sa aj obsah v ňom.

A čím rýchlejšie sa hrniec ohrieva, tým menej energie miniete :-). Preto je hrniec či panvica z liatiny výhodnejšia ako z akéhokoľvek iného materiálu - náklady na jej obstaranie sa Vám vrátia v nižšom účte za elektrinu.

A aké má indukčný varič výhody?

 Ohrieva sa iba hrniec. Ak hrniec z platničky zoberiete, platnička rýchlo chladne (zdrojom jej zahriatia bol hrniec a jeho obsah).

 Aktivuje sa iba adekvátna časť platničky pod hrncom - žiadne tepelné straty do okolia, žiadne zbytkové teplo.

 Keďže platnička a jej okolie je chladné, ak Vám aj niečo vykypí, ľahko tekutinu utriete, keďže sa nepripeká na platničku.

 Pri zohrievaní miniete o polovicu menej energie ako pri plyne, a o štvrtinu menej ako pri sklokeramických platniach.

 Ohrievanie pomocou indukcie je nielen úsporné, ale aj rýchle, pričom viete promptne regulovať intenzitu ohrevu (na rozdiel od sklokeramických platní).

Ak chcete vedieť viac o  indukčných varných dosiek, kliknite na http://www.induktion.se (vo švédčine).

foto:http://www.skeppshult-boutique.fr

Skeppshult (1906) Vám ponúka riad z najkvalitnejšej liatiny - aby ste mali z varenia pôžitok.

Na huby

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Viete ako správne zbierať huby?

Množstvo hubárov to nevie – hríb odreže, na mieste nožom očistí a ošúpe a odrezky nechá na mieste, kde hríb našiel. Je to akoby ste hodili ohryzok do debničky so zdravými jablkami. Viete, čo sa stane?

Plodnice húb, ktoré zbierame, sú len malou viditeľnou časťou obrovskej siete podhubia schovanej v lesnej hrabanke. Ak plodnicu odrežete, ostane na podhubí „rana“, ktorou sa ľahko šíria infekcie z okolia. A ak tam ešte pohodíte odrezky, ktoré začnú rýchlo hniť, skazu len urýchlite – o pár rokov žiadne huby na tomto mieste nenájdete.

Nožička hríba by sa mala z podhubia vykrútiť, alebo odrezať v najužšom mieste, ak sa vykrútiť nedá. Potom jemne iba štetôčkou očistite nožičku, aby ste si nezamazali obsah košíka – doma sa prischnuté ihličie ťažšie čistí.

Hotovo...

Veď huby sa chodia do lesa zbierať :-)

Práve na takéto šetrné zbieranie je vhodný nôž na huby, ktorý môžete 11.9. 2013 získať so zľavou 20%.

Zatvárací nôž na huby z kvalitnej nerezovej ocele AISI 420 s drevenou rúčkou z palisandrového dreva a kefkou z prírodných štetín od nemeckého výrobcu nožov Herbertz.

Ideálny darček pre každého vášnivého hubára.

Panvica pre zdravie

Ak hľadáte kvalitnú panvicu, na ktorej sa nebude jedlo pripekať, spoľahnite sa na kvalitu, ktorú poznali už naše babičky – na liatinu. Vyberte si panvicu, ktorá je nielen kvalitná, ale aj zdravá – pre Vás aj pre životné prostredie.

Nevýhodou akejkoľvek teflónovej, keramickej či titánovej panvice je, že sa z použitého materiálu uvoľňujú do jedla čiastočky v podobe atómov či molekúl. Vo väčšine prípadov ide o umelé látky, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie.

Aj z liatinovej panvice sa uvoľňujú látky do jedla. Keďže liatinové panvice Skeppshult, sú vyrábané tradičným spôsobom iba z prísne kontrolovaných prírodných surovín z lokálnej ťažby, do tela nedostávate jedy, ale – železo.

Železo je prvok, ktorý je nevyhnutný v našom tele pri prenose kyslíka červenými krvinkami i na činnosť svalov. Najviac sa ho nachádza v mäse , špenáte, strukovinách a obilninách. Žiaľ, v dnešnej dobe trpí množstvo ľudí anémiou – nedostatkom železa. Anémia, ktorá vzniká nedostatočným príjmom železa sa prejavuje únavou, bledosťou a celkovou malátnosťou, nechutenstvom, tvorbou kútikov, studenými rukami a nohami, lámavými nechtami a vypadávaním, vlasov. Ženy by mali dbať na zvýšený prísun železa, keďže ho strácajú počas menštruácie.

Varením v hrncoch a panviciach z liatiny viete zvýšiť obsah železa v prijímanom jedle. Ideálne je dlhodobé varenie v kombinácii s kyslými potravinami, ktoré vo zvýšenej miere absorbujú železo.  Podobne aj vitamín C napomáha vstrebávaniu železa, keďže bráni tvorbe nerozpustných železitých zlúčenín. Naopak, bielkoviny a triesloviny (obsahuje ich čaj, káva, kakao) znižujú vstrebávanie železa.

Podľa štúdie Technickej Univerzity v Texase sa jedlo pripravené v liatinových panviciach obsahuje v priemere o 26% viac železa ako bežne pripravované. Takýmto spôsobom, bez akýchkoľvek umelých doplnkov výživy, viete zvýšiť množstvo prijatého železa telom.

Pozor však na liatinové panvice, ktoré nie sú z kontrolovanej výroby. Môžu byť vyrobené zo železného šrotu - odpadu a obsahovať a uvoľňovať škodliviny do jedla v podobe toxínov a ťažkých kovov. Každá panvica či hrniec značky Skeppshult je vyrobená vo Švédsku zo švédskej rudy - na rozdiel od iných „švédskych“ liatinových panvíc, ktoré sú vyrábané v Číne a iba sa tvária ako švédske, keďže  Skeppshult je jediná zlieváreň vo Švédsku, ktorá vyrába kuchynský riad.

Každý produkt prejde priemerne 10-násobnou kontrolou, kým opustí výrobnú halu. Práve preto iba Skeppshult dáva na svoje výrobky 25-ročnú záruku.