RSS

Blog

Starostlivosť o liatinové hrnce

Všetky produkty firmy Skeppshult sú už ošetrené rastlinným olejom, takže ich ihneď môžete používať po krátkom opláchnutí v pitnej vode bez použitia saponátu.

Hrnce a panvice sú vhodné na všetky typy varičov a sporákov - indukčné, sklokeramické, tepelné, plynové, halogénové. 

Aby sa panvica „vypálila“ a získala svoje skvelé vlastnosti, je potrebné v nej niekoľkokrát uvariť mastnejšie jedlo na prudšom ohni – ideálne je opekanie napr. slaniny či cibule na oleji (všetky riady) alebo pečenie v rúre s použitím oleja alebo tuku (iba celoliatinový riad alebo riad s antikórovou rúčkou).

Pri varení môžete používať drevené aj kovové náčinie. Keďže riad je celoliatinový, bez povrchovej úpravy, nedochádza k zmene jeho vlastností po prípadnom poškriabaní. Plastové varešky či pomôcky neodporúčame, keďže plasty menia svoju štruktúru pri vysokých teplotách a mnoho z nich má negatívny vplyv na zdravie.

Pripravené jedlo môžete servírovať priamo z riadu – ostane príjemne teplé po dlhú dobu - ale neuchovávajte ho v ňom. Riad by mohol hrdzavieť. Na uchovávanie potravín sú vhodnejšie dózy zo skla.

Po použití očistite riad pomocou kefy na hrnce  alebo babičkinej kefy na hrnce a opláchnite riad horúcou vodou. Po umytí riad dôkladne vysušte – je možné ho sušiť aj na tepelnom zdroji.

V žiadnom prípade nedávajte riad do umývačky riadu ani nepoužívajte saponát - odstránili by povrchovú tukovú vrstvu, ktorá tvorí na riade nepriľnavý povrch.

Ak riad dlhšie nepoužívate, je vhodné ho pretrieť stolovým olejom.  

Ak sa farba riadu zmení z čiernej na sivú, je to dôsledok vymytia povrchovej tukovej vrstvy. Výdatne potrite riad olejom a dajte ho do rúry na 15 až 30 minút pri teplote 150-175 °C, aby sa olej absorboval. Keď riad vychladne, papierovou servítkou vytrite prebytok oleja.
Ak má panvica drevenú rúčku, nastavte platničku na strednú hodnotu a nechajte na nej panvicu 10 -15 minút. Vypnite platničku a počkajte, kým panvica vychladne. Neprehrievajte panvicu.

Táto procedúra vypaľovania panvice je zdrojom výrazného pachu pripáleného oleja, takže je potrebné pri nej dobre vetrať.

Ak riad začal hrdzavieť (tuková vrstva bola vymytá, riad nebol dostatočne vysušený alebo ostalo jedlo v panvici dlhšiu dobu), škvrny od hrdze odstránte drôtenkou alebo kefou na gril. Potom je treba vykonať opätovné vypálenie riadu podľa pokynov vyššie.

Keď je panvica veľmi suchá, jedlo sa na nej pripaľuje. Aj vtedy je dobré panvicu opätovne vypáliť s olejom.

Na rozdiel od iných panvíc, čím je panvica z liatiny častejšie a dlhšie používaná a premasťovaná, tým má lepšie vlastnosti.

Práve preto dáva firma Skeppshult na riad záruku 25 rokov.

Plastové fľaše v lete? Zlá voľba.

PET fľaše

V súčasnosti nájdete na trhu nepreberné množstvo nápojov, ale takmer všetky majú rovnaký obal - PET (polyetyléntereftalítovú) fľašu. Je lacná, ľahká, nerozbitná. A keď sa Vám poškodí, v obchode si kúpite druhú za pár centov aj s chutným obsahom. Má to však háčik - Vaše zdravie.

Pri výrobe PET fliaš sa používa ako katalyzátor oxid antimonitý - jeho stopy ostávajú v obale a pri vyšších teplotách prostredia (fľaše na slnku či v aute) sa uvoľňuje do nápojov. Je karcinogénny a spôsobuje chromozomálne poruchy. Deti žien, ktoré boli vystavené vyšším dávkam oxidu antimonitého, mali v prvých 12 mesiacoch spomalený vývoj. A hoci pri teplote 22°C by jeho množstvo v 0,5L nápoji je minimálne, so stúpajúcou teplotou prostredia sa radikálne zvyšuje. Rovnako sa uvoľňované množstvo oxidu antimonitého  zvyšuje pri poškodených fľašiach - čím dlhšie fľašu používate, tým viac oxidu antimonitého dostanete do tela.

A hoci sa PET fľaše ľahko recyklujú, v súčasnosti zamorujú naše životné prostredie viac ako dosť: na Slovensku sa predá ročne cca 400 miliónov PET fliaš, z čoho sa zrecykluje iba 45%. Zvyšok skončí na skládkach a v spaľovniach.

PVC fľaše

Tieto fľaše na nápoje by už mali byť minulosťou, keďže obsahuje ftaláty, ktoré sú silnými hormonálnymi disruptormi - tvária sa ako estrogény (ženské pohlavné hormóny). Poškodzujú hormonálny a imunitný systém ľudí, preukázateľne spôsobujú astmu u detí, poškodzujú pečeň, obličky a tvorbu kostí, sú kancerogénne, ničia nervovú sústavu detí i dospelých, sú za poškodením novorodencov a ich spomaleným vývojom.

V EU sú ftaláty zakázané v hračkách pre deti do 3 rokov, ale stále sa môžu vyskytovať v hračkách nelegálne dovezených z tretích krajín. U nás sa PVC používa ako obalový materiál na niektoré jogurty. Bežne nájdete v ponuke PVC podlahy, závesy, misky a pod.

Polykarbonátové fľaše

Žiaľ, hoci polykarbonáty obsahujú bisfenol A (BPA), ktorý preukázateľne spôsobuje problémy s vývinom mozgu a hormonálneho systému detí pred i po narodení, takmer všetky dojčenské fľaše na mlieko či detské nápoje sa vyrábajú práve z nich, keďže sú vzhľadovo podobné sklu, ale sú ľahké a nerozbitné. BPA je hormonálny disruptor - spôsobuje pokles spermií u mužov,  u žien zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka. (Dlhodobé dojčenie výrazne znižuje riziko rakoviny prsníka dojčiacej matky a poskytuje dieťaťu optimálny prísun všetkých živín a podnetov pre rozvoj jeho nervovej sústavy).

Tak z čoho by ste mali v lete piť?

Zo sklenených alebo antikórových fliaš či pohárov, ktoré sú zdravotne nezávadné, a vďaka ich opakovanému použitiu pomôžete sebe i životnému prostrediu.

Vďaka širokej ponuke dizajnu si môžete vybrať fľašu celkom podľa Vášho vkusu.

Nerezová /antikorová fľaša je, podobne ako sklenená, ľahko udržiavateľná, ľahká a prakticky nezničiteľná. Nevýhodou antikorových fliaš je ich vysoká tepelná vodivosť - nápoje v nich rýchlo chladnú alebo sa ohrievajú, podľa teploty okolia. To však nehrozí pri nami ponúkaných antikorovych fľašiach - sú vyrobené z dvojstenného antikóru a dobre držia teplotu nápoja - v zime nebudete piť ľadový čaj a v lete teplú vodu :-) Rozmer fľaše je pri tom porovnateľný s fľašou bez izolácie.

Sklenené fľaše sú krehkejšie, hoci sú vyrobené z kvalitného borosilikatého skla - sú preto ľahšie a odolnejšie ako klasické fľaše. 

Zdroje:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15287398609530898#.UbTwpkAwdlw

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17707454

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702426/

http://lukezajac.blog.sme.sk/c/295850/Recyklacia-plastovych-flias-a-predsa-sa-to-da.html

http://www.healthybuilding.net/pvc/facts.html

http://environment.about.com/od/healthenvironment/f/bisphenol-a-health-effects.htm

http://www.mamila.sk/

Filmy o plastoch

Plasty sú súčasťou našej kultúry. Sú v našich kuchyniach, šatníkoch, spálňach, školách, v práci... No nie všetci si uvedomujeme, že ich príťažlivá farba či originálny dizajn schovávajú jedy.

Pár zaujímavých filmov, ktoré stojia za zhliadnutie, Vám napovedia čo to o škodlivosti plastov-

Plastová planéta

Oceán plastov

Midway

V zdravej nádobe zdravé jedlo

Kúpite si v obchode víno v plastovej fľaši? A čo keby Vám nalial vinár svoje najlepšie víno z plastového suda? 

Tak prečo by ste si mali ukladať jedlo do chlaničky v plaste alebo ho z neho jesť?

Plastové dózy sú ľahké, nerozbitné a hlavne lacné. Ale toto by nemalo byť jediným merítkom kvality obalového materiálu. Ich veľkou nevýhodou je, a výrobcovia to vedia a tešia sa na Váš ďalší nákup, že plast interaguje s jedlom - prijíma jeho farby a pachy - po čase je nádoba nevzhľadná a vy sa vyberiete do obchodu, aby ste si kúpili novú, z kvalitnejšieho plastu. A naopak, plast uvoľňuje do jedla látky, ktoré boli použité pri jeho výrobe:

- zmäkčovadlá (o.i. ftaláty) - sú zakázané v hračkách, keďže negatívne ovplyvňujú hormonálny systém; sú spájané s niektorými typmi rakoviny

- ťažké kovy,

- bisfenol A (BPA) - je významnou súčasťou polykarbonátov,z ktorých sa vyrábajú detské fľaše či misky; má estrogénnu aktivitu, čím ovplyvňuje hormonálny systém a chromozómy, spôsobuje poruchy kardiovaskulárneho a nervového systému, poškodzuje mozok

a pod.,

Plast sa tým sa stáva krehkejším, a nádoba sa ľahko poškriabe alebo praskne. Znova si môžete ísť vybrať novú dózu...

Ale vy si môžete vtedy vybrať nádobu, ktorá nesaje pachy ani farbivá, neuvoľňuje nič do jedla, vydrží Vám pri dobrom používaní niekoľko desaťročí a bude stále pekná. Môžete si kúpiť sklenú alebo nerezovú dózu.

SKLO

Sklo sa vyrába z kremičitého piesku, zahrievaním na tak vysokú teplotu, až kvapalnie. Aby sa táto teplota znížila na cca 1000°C, pridáva sa sóda. Na zosilnenie skla sa do zmesi zamieša vápenec. Výsledkom je beztvará homogénna krehká priehľadná tavenina, ktorá sa môže pomerne jednoducho tvarovať - fúkaním alebo liatím. Je 100% recyklovateľné. Je biologicky inaktívne - neovplyvňuje chuť, vôňu ani zloženie jedla, nemá vplyv na hormonálny systém ľudí; a je nepriedušné - neprepúšťa kyslík a iné plyny, ktoré by mohli podporovať rast baktérií v jedle.

Krátke video o tom, ako sa vyrába sklo, môžete vidieť na stranke tv.sme.sk.

Nevýhodou je, jeho hmotnosť a aj napriek tomu, že sú nádoby z tvrdeného skla, môžu sa pri páde rozbiť.

Na uskladnenie alebo prenos detských príkrmov alebo tekutých jedál môžete využiť klasické zaváraninové poháre na závit. Na tuhé potraviny (cestoviny, mäso, zemiaky, šaláty a pod.) sú vhodnejšie nádoby so širokým hrdlom. Práve na takýto účel sú vhodné aj nami ponúkané sklenené dózy.

NEREZ /ANTIKORO


Nerezová oceľ je oceľ s obsahom viac ako  10,5% chrómu a s prídavkom niklu. O tom, koľko je v zmesi jednotlivých zložiek hovorí aj číslo typu nerezovej ocele: oceľ 18/8 obsahuje 18% chrómu a 8% niklu. Vďaka tomu je oceľ výraznejšie odolná voči korózii (môže hrdzavieť v prostredí s vysokým obsahom solí). Na rozdiel od hliníkových alebo smaltovaných nádob nepotrebuje žiadnu povrchovú úpravu. Je ľahký a mechanicky prakticky nezničiteľlný. Neuveriteľnou vlastnosťou nerezu je, že aj po poškriabaní sa atómy chrómu preusporiadajú za prítomnosti kyslíka tak, aby nedochádzalo k hrdzaveniu. Podobne ako sklo, je biologicky inaktívny a nepriedušný. Je 100% recyklovateľný.

Pri kvalitnom potravinárskom nereze sa netreba obávať uvoľňovania kovov. Napriek tomu sa odporúča vyhýbať sa nerezu pri precitlivosti na nikel. Taktiež sa neodporúča v nerezových nádobách skladovať jedlo dlhodobo - najmä slané a kyslé, aby nedošlo k chemickej reakcii a hrdzaveniu nádob. Krátkodobé skladovanie slaných a kyslých potravín je bezpečné. Nerezové nádoby nie sú vhodné do mrazničky.

Nerezové dózy  využijete v škole, práci či na výletoch.

Morské huby a hubky

Morské huby a hubky sú živočíchy, ktoré žijú v moriach od polárnych po tropické oblasti. Väčšina žije  v tichých zálivových oblastiach na tvrdých povrchoch. Existuje veľmi veľké množstvo druhov, ale iba niektoré sú vhodné na ďalšie využitie - tie, ktoré majú fibróznu schránku. 

Všetky hubky, ktoré ponúkame, sú zbierané zodpovedným spôsobom, šetrným k životnému prostrediu, aby bol umožnený ich opätovný rast.

Morské huby obsahujú veľmi veľké množstvo minerálov, ktoré sia uvolňujú pri používaní. Majú antiseptické, antibakteriálne a antivirotické vlastnosti. Preto sú hygienickejšie a dlhšie vydržia ako klasické plastové hubky, ktoré sú živnou pôdou pre baktérie. O pocite pri sprchovaní sa písať nedá. Ten musíte zažiť.

Morské hubky sú veľmi savé a podľa druhu rôzne mäkké. 

 Morská tráva  - je huba nižšej cenovej a kvalitatívnej triedy z Bahám. Stále kvalitná, veľmi účinná pri čistení, s výraznejším pílingovým efektom. Ideálna, ak chcete vyskúšať morskú hubu prvýkrát. Môžete ju použiť na umývanie riadu či domácnosti.

 

 Honeycomb rastie do okrúhlej formy rýchlosťou 2 až 4 cm za rok a jej skvelá pórovitá konzistencia vytvára tie najlepšie bubliny pri kúpaní. Je to najpevnejšia huba na trhu. Je známa aj ako Kráľovná morských hubiek, keďže sa v nej snúbi trvanlivosť a jemnosť. Vďaka svojim výnimočným kvalitám je to najdrahšia hubka na trhu.

 Hodvábna hubka (Silk)  - sú tak jemné, že ich môžete používať na odličovanie pleti či ako menštruačné tampóny. Ideálna pre starostlivosť o novorodencov. Nevýhodou je, že pri dennodennom používaní vydrží asi dva roky.

Hnedá farba je pre hubky prirodzená, bielením nadobúdajú jemne žltkastý nádych.

Ak chcete, aby Vám hubky vydržali v dobrej kvalite čo najdlhšie, po každom použití ich zbavte vody stlačením, nie žmýkaním. Ak sú znečistené (napr. zbytkami líčidiel), prepláchnite ich mydlovou vodou, vytlačte vodu a nechajte voľne uschnúť na vzuchu.

Ak používate morskú hubku ako tampón, pred zavedením je potrebné ju navlhčiť a vodu vytlačiť. Po použití ju prepláchnite vodou a po skončení cyklu je dobré ju dezinfikovať v octe. Neodporúča sa používať jednu hubku dlhšie ako 6 mesiacov.

Hubky môžete použiť na maľovanie stien či tvorenie s deťmi.

Zametanie je umenie

V dobe vysavačov sa pomaly zabúda na podstatne rýchlejšieho a tichšieho pomocníka - metlu či zmeták. Kvalita metly je pri jej každodennom používaní rozhodujúca. Okrem opracovania je najdôležitejšia kvalita použitého vlasu.  

Na vonkajšie použitie sú vhodné metly z rastlinných vlákien - basina, cirok, arenga alebo kokos. Rastlinné vlákna sú pevné, tvrdé a pružné. Metly dobre zametajú vačšie čiastočky, ale unikajú im prachové častice.

Rokmi sa na použitie v domácnosti najviac osvedčil konský vlas a práve metly so 100% konským vlasom dokážu účinne pozametať bežnú - väčšiu či menšiu - špinu v domácnosti. Na najjemnejšie prachové častice je ideálna metla z kozích vlasov. Konský aj kozí vlas je však pomerne drahý artikel, z ktorého sa na výrobu metiel používa iba pevná časť, preto sa do mnohých metiel pridávajú aj plastové (polypropylénové) vlákna. Podiel plastového vlákna 30% alebo 70% rozhoduje o tom, či bude metla drahšia alebo lacnejšia. Na našom trhu je minimum predajcov metiel s naozaj 100% konským vlasom, hoci to mnohí deklarujú. Žiaľ, už aj výrobcovia vo svojich katalógoch zavádzajú a mnohí predajcovia ani netušia, že metla nie je iba z konského vlasu, a preto je taká lacná. Ideálný spôsob, ako zistiť, či je metla naozaj iba z konského vlasu, je skúška ohňom. Z metly vyberte z každého typu a farby vlákna po jednom a skúste ho spáliť. Iba ak cítite vôňu ohorených vlasov či chlpov, ide o prírodný vlas. 

Metlu by ste mali ťahať popred seba zo strany na stranu, nie tlačiť pred sebou alebo ťahať za sebou. Zametať treba zľahka, koncom metly. Nepritláčať, aby sa vlasy nerozchádzali po stranách, ale končekami zmetali prach. Metla je veľký štetec, a pre dobrý výsledok je potrebné, aby sa len jemne dotýkala zeme.

Aby Vám prírodná metla mohla dlho slúžiť, treba jej venovať trošku pozornosti. Metlu po zametaní zbavíme vlasov a hrubej špiny pomocou hrebeňa. Metla by nemala ostat stát na zemi, ale treba ju skladovať zavesenú, aby sa nezničil vlas. Raz za čas metlu môžete umyť v mydlovej vode, trasením ju zbavte nadbytočnej vody. Neodporúčame ju sušiť priamo nad zdrojom tepla, ale voľne pri izbovej teplote.

Pri takejto starostlivosti a pravidelnom používaní, Vám metla vydrží aj 15 -20 rokov.

Slovník prírodných materiálov

Drevo a rastlinné materiály

Ponúkame výrobky z bukového, dubového, hruškového, jaseňového alebo olivového dreva. V závislosti od konečného použitia môžu byť voskované alebo olejované.

 Termodrevo je špecálne upravené drevo.Ide o starú techniku, kedy sa drevo akoby „upečie“ v špeciálnej atmosfére pri teplote viac ako 250°C. Dalo by sa to prirovnať ku karamelizovaniu cukru – drevo zmení svoju štrktúru tak, že sa uzavrú póry a stáva sa odolným voči vlhkosti. Tento jav je pomerne starý a využívali ho aj Indiáni. V našich končinách je bežné opaľovanie spodných častí kolov do plota, keď že takto lepšie odolávali vlhkosti.

Hoci vedecky bol tento jav popísaný už v 20-tych rokoch 20. storočia, dočkal sa svojho využitia až v 90-tych rokoch.

Drevo sa stáva po tejto úprave odolným voči vlhkosti v celom svojom objeme, odolné voči hubám a hmyzu, je ľahšie a neštiepi sa – vlastnosti takto upraveného dreva sú podobné tropickému drevu. Po úprave má drevo tmavú farbu, ktorá zošedne pri expozícii UV žiareniu (najmä fasády domov) a jemne vonia dymom. Využíva sa tam, kde je drevo vystavované vlhkosti – sauny, kúpelne a pod.

Hlavnou výhodou je, že takéto drevo už nepotrebuje žiadnu chemickú úpravu. Ale občas ho môžete pretrieť jedlým olejom alebo prírodným voskom.

Výrobky firmy Redecker, ktorá je jediným výrobcom kief v úprave Termodrevo, sú vyrobené z jaseňa, ktorý má prirodzene výraznú kresbu.

 Olivové drevo je typické svojou mäkkou medovou kresbou . Je príjemné na dotyk, ale pritom je to najtvrdšie drevo z európskych drevín. Na drevársku výrobu sú uvoľnené iba staré stromy, ktoré sú už pri konci svojho života a už neplodia.

 Tampiko sa získava z rebrovaných listov z agávy, ktorá rastie na pláňach Mexika. Vlákna veľmi dobre držia tvar a používajú sa na výrobu kief na rajbanie a čistenie všade tam, kde je dôležitá odolnosť voči vysokým teplotám.

 Palmyrové vlákno pochádza z listov palmy z Indie a Sri Lanky. Dreň z kmeňa tejto palmy obsahuje veľa škrobu, čo sa využíva pri príprave sága. Ságo je náhradou za obilninovú kašu v oblastiach, kde sa pestuje. Palmyrové vlákno je, podobne ako všetky rastlinné vlákna, odolný voči vlhkosti. Používa sa najmä do metiel na zametanie ulíc. Zvyčajne sa však zmiešava s inými typmi vlákien do kefiek (na zeleninu, čistenie a pod.)  pre jeho pružnosť a pevnosť a tvorí tzv. zmesové vlákno.

 Arenga sa získava z listových vlákien ázijskej cukrovej palmy. Jej prírodná farba je tmavosivá až  čierna. Arenga je najmäkšia a najjemnejšia z palmových vlákien, a zároveň je dosť pevná a pružná. Je ideálna na výrobu kefiek a metiel na vonkajšie použitie.

 Sisal  pochádza z vlákien mexickej palmy. Používa sa na masáž vo forme hubiek, rukavíc a pod. Zvyčajne sa nepoužíva na výrobu štetín do kief.

 Cirok, označovaný tiež ako ryžová slama, pochádza z Balkánskej obilniny rodu Sorghum a obsahuje vrchnú časť rastliny spolu s vrcholovou metlinou. V nemeckých krajinách sa objavil až v 60tych rokoch 20-teho storočia spolu s balkánskymi emigrantmi...

 Ryžový koreň je názov zavádzajúci, keďže ide o vlákna trávy pochádzajúcej z Mexika a s ryžou nemá nič spoločné. Ide o extrémne tvrdé vlákna, ktoré sa používajú pri výrobe kief na rajbanie.

 Kokosové vlákno sa získava z kokosového orecha – z vrstvy nachádzajúcej sa medzi škrupinou a samotným orechom. Môžu dorásť až do dĺžky 30cm a používajú sa na výrobu rohoží a kefiek na čistenie.

 Lufa sa získava zo subtropickej tekvicovitej rastliny odstránením pletív tak, aby ostali iba drevnaté vlákna. Používa sa na výrobu hubiek na riad a na masáž tela.

  Celulóza  je vláknitý polysacharid, ktorý je súčasťou bunkových stien rastlín. Získava sa odstránením ostatných látok (najmä lignínu) z dreva. Je hlavnou zložkou papiera. Vyrába sa z nej viskóza a celofán.

 Bavlna sa získava z plodov kríka- bavlníka, ktorý rastie v teplých oblastiach Zeme. Bola známa už v starom Egypte, kde si z nej robili odevy. Do Európy sa dostala až koncom stredoveku. Dnes je súčasťou väčšiny textílií. Jej vlákna majú veľkú nasiakavosť.

 Ľan je dnes na ústupe, keďže jeho pestovanie je náročné, ale jeho vlastnosti z neho robia materiál budúcnosti. Ľanové vlákna sú pevné, dobre odolávajú mechanickému poškodeniu, príjemne chladia a používaním sa jeho vlastnosti ešte zlepšujú.

Živočíšne materiály

Všetky štetiny a vlasy sú pred spracovaním čistené, drhnuté a česané v nákladnom niekoľko krokovom procese.

 Srsť z domácich ošípaných alebo divo žijúcich diviakov je podstatne hrubšia a tvrdšia pri koreni ako pri voľnom konci. Podľa potreby sa teda využíva vyššia alebo nižšia časť štetiny.

 Kefy na vlasy sa vyrábajú výlučne z diviačej srsti, ktorá  je svojou štruktúrou podobná vlasom, a preto dokáže naviazať na seba nadmerný maz z pokožky.

 Silné vlasy z chvosta koňa sú veľmi vhodné pre kefy na pavučiny, metly a kefky na ruky. Mäkké vlasy z hrivy sú okrem iného vhodné na výrobu leštiacich kief na topánky.

 Vlasy z čínskej dlhosrstej kozy sú to najjemnejšie, čo nájdete v kefách. Ich mäkké vlasy nájdete v prachovkách, štetcoch na líčenie či kefkách na vlasy pre bábätká.

 Klasickým materiálom pre štetky na holenie je srsť z chrbta jazveca. Má zaguľatené hroty, a preto nemôže poškriabať a podráždiť citlivú pokožku tváre.            

Zdravé a hebké vlasy

Ak chcete mať hebké a zdravé vlasy, určite používate  šampón, kondicionér, balzam, tužidlo... Avšak vplyv hrebeňa alebo kefy je minimálne tak dôležitý ako kozmetiky. Plastové  a kovové hrebene či kefy  na vlasy môžu poškriabať citlivú pokožku  Vašej hlavy. Čo je teda lepšie? 

Kefy, ktoré ponúkame, sú vyrobené z dreva napusteného prírodným olejom s drevenými ostňami alebo štetinami  vyrobenými  z diviačej srsti.

 Drevené ostne

Zaoblené drevené ostne jemne masírujú pokožku počas česania a nehrozí poranenie pokožky . Sú zapustené do prírodnej gumy, ktorá má antistatické vlastnosti, takže nespôsobujú ježenie vlasov.  Drevo slabo akumuluje teplo pri  fénovaní, preto nedochádza k poškodeniu vlasov teplom. (Pri  fénovaní používajte iba jemne teplý vzduch, lebo horúci vzduch spôsobuje stratu lesku vlasov).

 Diviačie štetiny

Kefy s diviačími štetinami sú to najlepšie, čo môžete dopriať svojim vlasom. Sú dostatočne pevné aj jemné, aby Vaše vlasy boli rozčesané a nepoškodili Vašu pokožku.  Počas česania uvoľníte z pokožky a vlasov špinu a prach. Korienky vlasov produkujú maz, ktorý kefa počas česania jemne roztiera po vlasoch. Tým predchádzate lámavým, suchým vlasom či rozštiepeným končekom. Vaše vlasy sa stávajú  hebkejšie.

 Ako sa česať?

Je dôležité sa česať vždy v predklone, proti smeru rastu vlasov. Začíname pri krku, pri korienkoch vlasov a pomaly vedieme kefu  až ku končekom vlasov. Jednou rukou je kefujeme vlasy, druhou ich uhládzame. Výsledok je jasný hneď po česaní – vlasy sú bohatšie a hebkejšie. 

Počuli ste už radu, že pred umývaním vlasov si ich treba stokrát prekefovať? Pri klasických kefách je táto rada zbytočná, keďže vlasy nečistia. Diviačie štetiny však odstraňujú z vlasov prach a špinu, takže následné umývanie vlasov je účinnejšie.

 Akú kefu si vybrať?

Všeobecne sa pre krátke a stredne dlhé vlasy sa odporúča kefa so štyrmi až ôsmimi radmi štetín. Pre dlhé vlasy je vhodná kefa s ôsmimi až desiatimi radmi štetín. Ale záleží tiež na osobných preferenciách, no čím sú vlasy hrubšie a dlhšie, tým by mali byť štetiny dlhšie a kefa resp. hrebeň dlhší.

 Ako sa starať o kefu?

Najprv je nutné odstrániť všetky zamotané vlasy a prachové časti – napr. našimi čistiacimi pazúrikmi na kefy.

Pripravte si teplú vodu, mydlo alebo prírodný šampón bez silikónu. Štetiny kefy ponorte do vody, a kefou jemne pohýbte  tak, aby  drevená časť kefy nebola  ponorená vo vode. Potom ju poriadne opláchnite pod čistou vodou – opäť pozor, aby sa príliš nenamočilo telo kefy.

Po vyumývaní  kefu nechajte vyschnúť štetinami nadol alebo zavesenú pri izbovej teplote. Sušenie kefy na tepelnom zdroji vedie k jej znehodnoteniu.