Jahodový sirup a džem

Keď začne sezóna jahôd, využívame samozbery v našom okolí a robíme si domáci džem a sirup.

Jahodový džem

Ako na to?

Jahody očistíme, nakrájame na kúsky a zasypeme cukrom (asi 0,5kg cukru na 1kg jahôd). Necháme postáť 24 hodín.

Jahodovú zmes, ktorá pustila šťavu privedieme k varu a necháme cca 10 minút variť. Časť vriacej štavy nalejeme do fliaš, uzavrieme a pod dekou počkáme, kým vychladne. Z tejto šťavy nám vznikne lahodný sirup.

Zvyšok šťavy a dreň z jahôd ešte povaríme, kým mierne nezhustne a opäť nalejme do pohárov. Zavrieme a necháme vychladnúť pod dekou.

 

Doma na zaváranie používame zaváraninové poháre Weck - jedoducho sa používajú aj udržiavajú :-).