Starostlivosť o liatinový riad

Všetky produkty firmy Skeppshult sú už ošetrené rastlinným olejom, takže ich ihneď môžete používať po krátkom opláchnutí v horúcej vode bez použitia saponátu.

Liatinová panvica

Hrnce a panvice sú vhodné na všetky typy varičov a sporákov - indukčné, sklokeramické, tepelné, plynové, halogénové a aj na priamy oheň, pokiaľ nemajú drevenú rúčku.

Suroviny dávajte na panvicu až keď je zohriata. Ak ich dáte na studenú panvicu, jedlo sa k panvici prichytáva.

Pri varení môžete používať drevené aj kovové náčinie. Keďže riad je celoliatinový, bez povrchovej úpravy, nedochádza k zmene jeho vlastností po prípadnom poškriabaní. Plastové varešky či pomôcky neodporúčame, keďže plasty menia svoju štruktúru pri vysokých teplotách a mnoho z nich má negatívny vplyv na zdravie.

Liatina na oheň aj s vidličkou

Pripravené jedlo môžete servírovať priamo z riadu – ostane príjemne teplé po dlhú dobu - ale neuchovávajte ho v ňom. Riad by mohol hrdzavieť a hlavne paradajkové omáčky môžu dostať pachuť železa. Na uchovávanie potravín sú vhodnejšie dózy zo skla.

Po použití očistite riad pomocou kefy na hrnce a opláchnite riad horúcou vodou. Po umytí riad dôkladne vysušte – je možné ho sušiť aj na tepelnom zdroji.

Nedávajte riad do umývačky riadu ani nepoužívajte saponát - odstránili by povrchovú tukovú vrstvu, ktorá tvorí na riade nepriľnavý povrch.

Na rozdiel od iných panvíc, čím je panvica z liatiny častejšie a dlhšie používaná a premasťovaná, tým má lepšie vlastnosti. O tom, ako vypáliť liatinovú panvicu sa dočítate viac tu a návod ako riešiť problém s odloupujúcou sa vrstvou pripáleného oleja nájdete tu.

Práve preto dáva firma Skeppshult na riad záruku 25 rokov.