S prichádzajúcim letom sa aj Vy tešíte na grilovačky s priateľmi? Dobrá grilovačka okrem kamošov znamená aj to, že budete vedieť pripraviť to najchutnejšie mäso, syry a zeleninu. No nielen chutné by jedlo malo byť, ale hlavne zdravé.
Aké máte možnosti, ak nechcete grilovať priamo na rošte (viete predsa, že tuk odkvapkávajúci do ohňa je zdrojom mnohých karcinogénov)?
Na gril
Môžete použiť jednorázové hliníkové misky - tie však majú ďaleko k ekologickému riešeniu, keďže produkcia hliníka je energeticky a ekologicky náročná. Ak sa predsa len pre ne rozhodnete, nezabúdajte, že alobal sa dá dobre recyklovať, preto nepatrí do komunálneho odpadu. Hrubé a odstrániteľné zvyšky jedla hoďte do koša na bioodpad. Aj keď budú alobalové misky mierne znečistené, pri recyklácii to navadí. Preto ich hoďte do koša na kovy.
Ak grilujete na grile nad dreveným uhlím, môžete jednorazové tácky nahradiť opakovateľne použiteľným nerezovými táckami, ktoré po grilovaní namočíte do roztou sódy bikarbóny a po pár hodinách ľahko očistíte. Ale pozor nerezové tácky nepatria na priamy oheň - pri prudkých zmenách alebo pri vysokých teplotách môže prísť k ich deformáciám.
Na priamy oheň
Na priamy oheň patrí iba liatinová platňa a žiadna iná. Pretože liatina najlepšie znáša prudké zmeny teploty na rozdiel od keramických, nerezových či smaltovaných grilovacích platní, panvíc a pekáčov. Grilovacia platňa môže byť jednostranná alebo obojstranná. Zvyčajne býva bez vyvýšeného okraja, takže prebytočná šťava a tuk odtekajú bokom do ohniska.
Pokiaľ ste milovníkom šťavy (deglaze), nemusíte sa jen vzdať ani pri grilovačke - stačí použiť na grilovanie grilovací pekáč alebo panvicu. Tú využijete následne aj mimo grilovacej sezóny v kuchyni.
Liatinová panvica na oheň
Miusí isť o tzv. cast iron panvicu, teda liatinovú panvicu bez povrchovej úpravy. Smalt síce znesie aj vysoké teploty, ale musí ísť o postupné zahrievanie a ochladzovanie, nesmie dochádzať ani k lokálnemu prehriatiu.
Je jasné, že panvica na oheň by nemala mať plastovú alebo drevenú rúčku (lebo po pár grilovaniach by ju už určite nemali :-) Môžete si vybrať, či bude rúčka z nerezu alebo bude panvica celoliatinová. Ak chcete používať panvicu aj počas roka na svojej platničke, určite odporúčame nerezovú rúčku, ktorá sa pri zohrievaní panvice na platiničke takmer nezohrieva na rozdiel od rúčky z liatiny.
Aby sa na panvici jedlo grilovalo a nevyprážalo, nedávajte do nej olej. Stačí panvicu jemne olejom potrieť, ideálne repkovým alebo avokádovým olejom, ktorý najlepšie znáša vysoké teploty. Panvicu treba nechať dobre nahriať, aby sa k nej syr, mäso či zelenina neprichytávali. Ale z oleja sa nesmie dymiť, čo je znakom, že dochádza k škodlivúmu prepaľovaniu oleja a k vzniku karcinogénov.
Ako vyčistiť panvicu po grilovačke?
Po použití na priamom ohni ostane panvica zo spodnej strany zamazaná od sadzí. Najjednoduchší spôsob ako ju umyť, aby Vám nemazala doma ruky a linku, je vytvoriť si domáci čistiaci prostriedok:
1 PL sódy bikarbóny
1 PL prípravku na riad zohriateho na 50°C (ešte ho viete v ruke podržať)
zmiešajte a naneste na panvicu z vonkajšiej strany. Podobne poslúži aj kašička vytvorená z vychladnutého dreveného popola a vody. Panvicu vyšúchajte pomocou tvrdej kefy alebo drôtenky a dôkladne opláchnite.
Keďže sa chcete vyhnúť toxickým výparom, určite sa chcete vyhnúť aj ťažkým kovom uvoľňovaným z liatinových panvíc pochybných výrobcov. Práve preto ponúkame panvice iba od osvedčeného švédskeho výrobcu Skeppshult, ktorý má chemické zloženie svojich výrobkov voľne k dispozícii a ručí za kvalitu výroby 25 ročnou zárukou.