Smaltované hrnce majú viaceré výhody:
- úplne recyklovateľný (patrí do kovov)
- riad je vhodný na indukciu i ostatné varné dosky
- odolný voči poškriabaniu
- antibakteriálny a jednoduchý na údržbu
- varenie je zdravšie a šetríte ním energiu
- nenaberá ani nevylučuje pachy či farbu jedla
- odolný voči teplote až 450°C – no odporúča sa používať max. na 220°C
- veľmi dlho vydrží, ak sa oň správne staráte
- dostupný v mnohých farbách a dizajnoch
- riad sa môže používať aj pri alergii na nikel
Aký je to materiál?
Smaltovaný riad je vyrobený z čistých prírodných materiálov. Ľahko taviteľné sklo, ktoré pochádza z kremičitanov a oxidov je spojené s oceľou, liatinou alebo antikórom. Zmes je vypálená pri veľmi vysokej teplote (cca 850° C) krátky čas. Skrátka, smalt je sklovina, ktorou sa pokrývajú kovové predmety.
Kvôli kovovému "vnútru" sa riad rýchlo zahrieva a efektívne udržiava teplotu. Vždy zahrievajte riad postupne - nikdy nezačínajte na najvyššom stupni. Predídete tak prehriatiu, ktoré spôsobuje spálenie jedla.
Riad môžete používať na všetkých typoch varičov - na grile, plyne, indukcii, sklokeramike.
Ak sú uši hrnca z kovu, ten sa rýchlo zahreje a páli. Používajte vždy chňapky a podložku pod hrniec.
Výhody varenia v smaltovanom hrnci
Smaltová sklovina je vyrobená prírodných materiálov a nevylučuje žiadnu pachuť. Každé jedlo si dokonale zachová svoju chuť. Dno a boky riadu dobre zadržiavajú teplo a zabezpečujú stály prenos tepla do pečeného, vareného či vysmážaného jedla. To znamená, že nižšia teplota pri varení úplne postačuje.
Smalt je tiež antibakteriálny. Riad má jemný, nepórovitý sklovitý povrch - žiadna špina sa doň nedostane. To znamená, že sa perfektne hodí aj na mrazenie či skladovanie jedla - nemusíte sa báť ovplyvnenia chuti jedla.
Práve preto, že sklovina neinteraguje ani s kyslým jedlom, je smaltovaný riad ideálny na varenie jedál z kyslej kapusty, paradajok a ovocia. Ak robievate radi džemy, pretlaky, lečo a podobne, určite dajte prednosť smaltovanému hrncu pred nerezovým - zachováte tak v jedle viac vitamínov a aktívnych látok.
Údržba smaltovaného riadu
Smaltovaný riad je odolný voči poškriabaniu, bez problémov môžete krájať či vyberať jedlo z riadu nožíkom či vidličkou. No nezabudnite, že smalt je vlastne niečo ako sklenená vrstva. Pri páde na dlažbu alebo buchnutí o tvrdý predmet sa môže rozbiť. Ak sa Vám kúsok smaltu podarí odlomiť zvonka, nie je to dôvod nefuknčnosti riadu, iba estetický nedostatok. Riad môžete naďalej bezpečne používať. Ak sa však odlúpne smalt vo vnútri hrnca, kde dochádza k styku s jedlom, radšej hrniec prestaňte používať.
Neprimerané drhnutie pri umývaní môže spôsobiť škrabance, ktoré znižujú lesk, no neznamená to, že riad nie je bezpečné používať.
Predchádzanie poškodeniu/rozbitiu riadu :
- nikdy nedávajte zahriaty smaltovaný riad do studenej vody, musí najprv vychladnúť
- smalt má tie isté vlastnosti ako sklo - môže prasknúť pri extrémne rýchlej zmene teploty
- nikdy riad nezahrievajte, keď je prázdny
- nikdy nezačnite variť/piecť na najvyššom stupni, nikdy nepoužívajte funkciu zosilnenia na indukčnej doske/rúre
Je potrebné dávať hrniec/panvicu na varnú platničku s porovnateľne veľkou varnou zónou ako je dno riadu. Ak je zóna väčšia, je to zbytočné plytvanie energiou a ak je zóna malá, môže dôjst k poškodeniu panvice.
Jemné šmuhy môžu na povrchu vzniknúť ak používate pri naberaní nerezový príbor - dajú sa vyčistiť sódou bikarbónou. Postup nájdete na našom blogu.
Nepoužívajte na čistenie kovové drôtenky alebo abrazívne čistiace prostriedky (s pieskom, či tvrdými čiastočkami).
Smaltované nádoby nie sú vhodné do mikrovlnky. Mikrovlnné žiarenie nemôže preniknúť cez kov a teda v takejto nádobe sa jedlo nezohreje. Nopak žiarenie z mikrovlniek iba "tancuje" po povrchu kovu a odráža sa od neho ako odraz v zrkadle. Preto sa smaltovaný riad či riad z nerezu, medi, liatiny či hliníka nemôže dávať do mikrovlnky. Výnimkou sú iba naše nerezové dózy Cuitisan :-)
Riad sa môže umývať v umývačke, ideálne na jemnejšom programe určenom na sklo. Najprv treba odstrániť všetky zvyšky jedla či pripálenín a opláchnuť v horúcej vode. Výrobca však odporúča umývať ručne, ak chcete zachovať žiarivosť a lesklosť riadu čo najdlhšie.
V našej ponuke nájdete smaltované hrnce a panvice od rakúskeho výrobcu Riess a od tradičného českého výrobcu Belis Sfinx.
Smaltovaný riad RIESS je vyrábaný šetrne a ručne vo fabrike v meste Ybbsitz v Rakúsku. Proces výroby je CO2 neutrálny, pretože sa používa zelená energia z 3 mestských vodných elektrární.
Riad spĺňa prísne štandardy kvality organizácie European Enamel Authority. Všetky RIESS výrobky sú kontrolované a testované v oficiálnych rakúskych inštitúciách, aby sa vylúčilo použitie olova, kadmia, antimónu, bária či zinku.
Smaltované panvice a hrnce Belis Sfinx, ktoré máme v ponuke sú výrábane v Českej republike už desaťročia a určite nejaký kúsok nájdete aj v kuchyni svojej babičky. Panvice sú vyrábané z 2mm hrubého plechu, takže majú veľmi dobrú akumulačnú schopnosť.
V ponuke nemáme celý sortiment oboch firiem, ale ak by ste si vybrali čokoľvek z ponuky Riess alebo Belis Sfinx, radi Vám to objednáme a doručíme.
Na záver: Aby sme úprimne odpovedali na otázku z nadpisu, smaltovaný riad po skončení svojho života môžete bez problémov dať do starého železa a v budúcnosti z neho môže vzniknúť niečo iné, rovnako pekné a užitočné.