Už niekoľko rokov si robíme domáci jogurt. Je lahodný a dochutiť si ho môžete čímkoľvek, čo máte radi :-). Chceli by sme sa s Vami podeliť o náš osvedčený recept.
- mlieko - najlepšie prevarené čerstvé
- jogurtová kultúra (grécky nízkotučný jogurt - nie biely jogurt gréckeho typu) a teplota okolo 50°C - iba s týmto jogurtom sa nám podarí zakaždým naozaj hustý jogurt (kúpite ho v hranatom kelímku)
- ochucujúca zložka: černice zavárané bez cukru (o tom niekedy nabudúce), lyžička medu, škorica, ovsené vločky alebo piškóty a pod.
Mlieko prevaríme a necháme vychladnúť na 50°C v hrnci s dvojitým dnom. Primiešame jogurt a necháme 12 hodín na teplom mieste. Na 2l mlieka stačí 1 malý kelímok jogurtu. Už netreba prihrievať. Jogurtovač sme zrušili, nefungoval tak, ako sme potrebovali a obmedzoval nás v množstve. Výhodou hrnca na preváranie mlieka je, že nahriata voda udržuje teplotu jogurtu počas kultivácie.
Keď je jogurt hustý, prelejeme do pohárov a odložíme do chladničky.
..................MŇAM
Poháre Weck sú na jogurt ideálne - dobre sa z nich je, sú nezávadné, nenaberajú pachy ani farby, ľahko sa umývajú a vyzerajú veľmi pekne :-).