Smaltovaný pekáč s vrchnákom - čierny

Smaltovaný pekáč od rakúskeho výrobcu RIESS. Kvalitný smalt a ručná výroba ho predurčujú k tomu, že bude kraľovať vo Vašej kuchyni. Veľmi ľahko sa čistí, pretože má hladký, sklovitý, nepórovitý povrch. Riad sa rýchlo zohreje, efektívne si drží stálu teplotu a varenie je tak rýchlejšie a šetrnejšie na energiu. Riad je veľmi trvácny (samozrejme, tá záleží aj od frekvencie používania a starostlivosti) a môže ho po Vás podediť ďalšia generácia. Je vhodný na všetky druhy varičov.
Kód: 8545136
: Riess
Dostupnosť: Kontaktujte nás
84,50€

Ak sa Vám riad Riess páči a chceli by ste do svojej domácnosti viac typov, môžeme Vám ich objednať. Celý sortiment nájdete v tomto katalógu.

10 dôvodov, prečo variť v smaltovanom riade od RIESS

  1. úplne recyklovateľný (patrí do kovov)
  2. riad je vhodný na indukciu i ostatné varné dosky
  3. odolný voči poškriabaniu
  4. antibakteriálny a jednoduchý na údržbu
  5. varenie je zdravšie a šetríte ním energiu
  6. nenaberá ani nevylučuje pachy či 
  7. odolný voči teplote až 450°C – no odporúča sa používať max. na 220°C
  8. veľmi dlho vydrží, ak sa oň správne staráte
  9. dostupný vo viacerých farbách a dizajnoch
  10. výrobený v Rakúsku, bez produkcie CO2

Aký je to materiál?

Smaltovaný riad je vyrobený z čistých prírodných materiálov. Ľahko taviteľné sklo, ktoré pochádza z kremičitanov a oxidov je spojené s oceľou, liatinou alebo antikórom. Zmes je vypálená pri veľmi vysokej teplote (cca 850° C) krátky čas. Skrátka, smalt je sklovina, ktorou sa pokrývajú kovové predmety.  

Kvôli kovovému "vnútru" sa riad rýchlo zahrieva a efektívne udržiava teplotu. Vždy zahrievajte riad postupne - nikdy nezačínajte na najvyššom stupni. Predídete tak prehriatiu, ktoré spôsobuje spálenie jedla. 

Riad môžete používať na všetkých typoch varičov - na grile, plyne, indukcii, sklokeramike. 

Aj uši hrnca sú z kovu - ten sa rýchlo zahreje a páli. Používajte vždy chňapky a podložku pod hrniec.

 

Prečo je varenie v smaltovanom riade zdravé a šetrné?

Smaltovaný porcelán je vyrobený prírodných materiálov a nevylučuje žiadnu pachuť. Každé jedlo si dokonale zachová svoju chuť. Dno a boky riadu dobre zadržiavajú teplo a zabezpečujú stály prenos tepla do pečeného, vareného či vysmážaného jedla. To znamená, že nižšia teplota pri varení úplne postačuje.

Smalt je tiež antibakteriálny. Riad má jemný, nepórovitý sklovitý povrch - žiadna špina sa doň nedostane.  To znamená, že sa perfektne hodí aj na mrazenie či skladovanie jedla - nemusíte sa báť ovplyvnenia chuti jedla.

 

Starostlivosť a údržba smaltovaného riadu

Smaltovaný riad je odolný voči poškriabaniu, bez problémov môžete krájať či vyberať jedlo z riadu s nožíkom či vidličkou. No nezabudnite, že smalt je vlastne niečo ako sklenená vrstva. Pri páde na dlažbu alebo buchnutí o tvrdý predmet sa môže rozbiť. Ak sa Vám kúsok smaltu podarí odlomiť zvonka, nie je to dôvod nefuknčnosti riadu, iba estetický nedostatok. Riad môžete naďalej bezpečne používať. Ak sa odlúpne smalt vo vnútri hrnca, kde dochádza k styku jedla, radšej hrniec prestaňte používať.

Neprimerané drhnutie pri umývaní môže spôsobiť škrabance, ktoré znižujú lesk, no neznamená to, že riad nie je bezpečné používať.  

Predchádzanie poškodeniu/rozbitiu riadu : 

- nikdy nedávajte zahriaty smaltovaný riad do studenej vody, musí najprv vychladnúť

- smalt má tie isté vlastnosti ako sklo - môže prasknúť pri extrémne rýchlej zmene teploty

- nikdy riad nezahrievajte, keď je prázdny

- nikdy nezačnite variť/piecť na najvyššom stupni, nikdy nepoužívajte funkciu zosilnenia na indukčnej doske/rúre

Je potrebné dávať hrniec/panvicu na varnú platničku s porovnateľne veľkou varnou zónou ako je dno riadu. Ak je zóna väčšia, je to zbytočné plytvanie energiou a ak je zóna malá, môže dôjst k poškodeniu panvice.

Jemné šmuhy môžu na povrchu vzniknúť ak používate pri naberaní nerezový príbor -  dajú sa vyčistiť mliekom. Avšak nepoužívajte na čistenie kovové drôtenky alebo abrazívne čistiace prostriedky (s pieskom, či tvrdými čiastočkami). 

Riad sa môže používať aj pri alergii na nikel.

Riad nie je vhodný do mikrovlnky. Mikrovlnné žiarenie nemôže preniknúť cez kov a teda v takejto nádobe sa jedlo nezohreje. Preto sa smaltovaný riad či riad z nerezu, medi, liatiny či hliníka nemôže dávať do mikrovlnky. 

Riad sa môže umývať v umývačke, ideálne na jemnejšom programe určenom na sklo. Najprv treba odstrániť všetky zvyšky jedla či pripálenín a opláchnuť v horúcej vode. Výrobca však odporúča umývať ručne, ak chcete zachovať žiarivosť a lesklosť riadu čo najdlhšie.

Smaltovaný riad RIESS je vyrábaný šetrne a ručne vo fabrike v meste Ybbsitz v Rakúsku. Proces výroby je CO2 neutrálny, pretože sa používa zelená energia z 3 mestských vodných elektrární.

Nemusíte sa báť, žiadny smaltovaný hrniec RIESS neobsahuje olovo. Od polovice 19. storočia sa vyvinula technika smaltovania bez použitia olova. Pri styku s potravinami je dnes olovo zakázané používať.

Riad spĺňa prísne štandardy kvality organizácie European Enamel Authority. Všetky RIESS výrobky sú kontrolované a testované v oficiálnych rakúskych inštitúciách, aby sa vylúčilo použitie olova, kadmia, antimónu, bária či zinku.

Kompletný sortiment firmy RIESS na stiahnutie.

 

Vyrobené v Rakúsku. 

Vlastnosti
materiál smalt
Tagy produktu