Vyberte si správnu panvicu

Liatinová panvica

Liatinová panvica Skeppshult recenzia

V širšom slova zmysle to môže byť akákoľvek panvica, ktorá má telo z liatiny. Povrch môže byť nepriľnavý, smaltovaný alebo bez povrchovej úpravy (angl. cast iron). V užšom slova zmysle sú za liatinové panvice považované práve tie bez povrchovej úpravy. Ich vlastnosti budeme porovnávať.

 pozitíva  Zvládajú aj prudké opekanie na vyššej teplote (ohni, grile).

 pozitíva  Perfektne držia teplo, takže varenie aj opekanie je rovnomerné. Ideálne na steaky aj ázijskú kuchyňu.

 pozitíva  Na každý typ variča (vrátane indukcie). Ak nemajú drevenú rúčku, môžu ísť aj na otvorený oheň a na gril.

 pozitíva  Ak sú dobre ošetrené, majú prirodzene nepriľnavý povrch. 

 pozitíva  Panvicu stačí potrieť olejom a dobre nahriať, aby bola nepriľnavá.

 pozitíva  Pre ľudí s anémiou môže byť benefitom, že do jedla uvoľňuje železo. 

 pozitíva  Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný.

 

negativa Ťažké, potreba manipulovať dvoma rukami.

negativa Dlhšie sa nahrievajú ako ostatné typy panvíc.

negativa Potrebujú pravidelnú údržbu olejom, ale pri samotnom varení už olej nemusíte pridávať.

negativa Nevhodné do umývačky riadu.

negativa Nie sú vhodné na prípravu jedál z kyslej kapusty, s paradajkovým pretlakom alebo praženice, ktoré túto olejovú vrstvu ničia.

 

ekologická panvica Železo, z ktorého sú vyrobené, je na Zemi dostatok. 

ekologická panvica Odolné a trvácne, prakticky nezničiteľné. Panvica, ktorá prežije generácie. 

ekologická panvica Ak aj panvica začne hrdzavieť, dá sa jednoducho ošetriť a ďalej používať. 

ekologická panvica Prípadná recyklácia nie je problém – je to čisté železo.

ekologická panvica Vysoká energetická náročnosť výroby, ale napr. švédsky Skeppshult všetku energiu získava z veterných elektrární.

ekologická panvica Neobsahuje toxické látky.

 

 Nerezová panvica

Nerezová panvica Kolimax recenzia

Táto panvica je často prvou voľbou, ak niekto uvažuje nad trvácnou panvicou.  Nemá však výnimočne dobré nepriľnavé vlastnosti.

pozitíva  Ľahká údržba, môžu ísť do umývačky riadu.

pozitíva  Vhodné aj na kyslé jedlá, s ktorými nereaguje tak ako liatina, nemení ich chuť ani farbu.

pozitíva  Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný.

 

negativa Aby sa jedlo nepripaľovalo k panvici, je potrebné väčšie množstvo oleja.

negativa Ak nemá viacvrstvové dno, nie je vhodná na indukciu.

negativa Ak nemá viacvrstvové dno, slabo a nerovnomerne sa ohrieva.

negativa Ak je vystavená vysokej teplote, môže sa vytvoriť dúhový efekt, ktorý sa ťažko odstraňuje.

 

ekologická panvica Výroba je energeticky náročná.

ekologická panvica Odolné a trvácne, nedajú sa takmer poškriabať. Prežijú generácie.

ekologická panvica V prípade vážneho znehodnotenia sú ľahko recyklovateľné.

ekologická panvica Panvice vyrábajú aj európske firmy, ale väčšina predávaných panvíc je dovoz z Ázie.

 

Smaltované panvice

Smaltovaná panvica recenzie Riess

Smalt je vlastne roztavené sklo nanesené na kovové telo. Vyrába sa už desaťročia. V závislosti od toho, aké telo je, môžu byť ťažké (liatinové) alebo ľahké (železné). V Európe sa dlhodobo nepoužíva sklovina s olovom, ale pri lacných čínskych hrncoch sa nedá garantovať, že sú bez olova.

pozitíva  Nereagujúci povrch ich robí ideálnymi na kyslé jedlá.

pozitíva  Neprekonateľná pri varení džemov a lekvárov.

pozitíva  Ľahko sa udržujú, vhodné do umývačky (vyberajte ale program na sklo).

pozitíva  Môžu sa používať na všetky druhy varičov vrátane indukcie.

pozitíva  Dajú sa kúpiť v rôznych štýloch a farbách podľa toho, akú máte kuchyňu.

pozitíva  Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný. Spomeňte si na smaltované plechy, na ktorých sa dá koláč krájať.

pozitíva  Všetky škvrny sa dajú ľahko odstrániť.

 

negativa Aby bola nepriľnavá, treba použiť viac oleja.

negativa Smalt sa môže odlúpiť pri páde alebo prudkom náraze. Pokiaľ sa odlúpi zvonka, je to len estetická vada. Ak sa odlúpi zvnútra, panvicu by ste mali vyhodiť do zberu kovov. Okrem toho, že nie je to zdravotne bezpečné, jedlo sa ku kovu pripaľuje.

negativa Nie sú vhodné na vysokoteplotné varenie a opekanie, smalt sa môže poškodiť, čo panvicu znehodnotí.

negativa Smalt je citlivý na prudké zmeny teploty.

 

ekologická panvica Neobsahuje toxické látky.

ekologická panvica Pri správnej starostlivosti (zabránenie prehrievaniu a pádu) vydržia generácie.

ekologická panvica Aj poškodená panvica alebo hrniec sa dá použiť ako pekný estetický doplnok (napr. ako kvetináče).

ekologická panvica Ľahko recyklovateľné – môžete vyhodiť do zberu kovov.

ekologická panvica Vyššia  energetická náročnosť výroby ale napr. rakúsky Riess má vlastnú vodnú elektráreň, z ktorej získava energiu na výrobu.

 

Každá panvica je určená na iný typ varenia. Preto už pri jej výbere rozmýšľajte o tom, na čo ju budete používať a možno zistíte, že potrebujete panvice dve. V každom prípade pri správnej starostlivosti vydržia celé desaťročia, takže v konečnom dôsledku sa Vám niekoľkonásobne vrátia vyššie vstupné náklady.