Liatinová panvica
V širšom slova zmysle to môže byť akákoľvek panvica, ktorá má telo z liatiny. Povrch môže byť nepriľnavý, smaltovaný alebo bez povrchovej úpravy (angl. cast iron). V užšom slova zmysle sú za liatinové panvice považované práve tie bez povrchovej úpravy. Ich vlastnosti budeme porovnávať.
Zvládajú aj prudké opekanie na vyššej teplote (ohni, grile).
Perfektne držia teplo, takže varenie aj opekanie je rovnomerné. Ideálne na steaky aj ázijskú kuchyňu.
Na každý typ variča (vrátane indukcie). Ak nemajú drevenú rúčku, môžu ísť aj na otvorený oheň a na gril.
Ak sú dobre ošetrené, majú prirodzene nepriľnavý povrch.
Panvicu stačí potrieť olejom a dobre nahriať, aby bola nepriľnavá.
Pre ľudí s anémiou môže byť benefitom, že do jedla uvoľňuje železo.
Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný.
Ťažké, potreba manipulovať dvoma rukami.
Dlhšie sa nahrievajú ako ostatné typy panvíc.
Potrebujú pravidelnú údržbu olejom, ale pri samotnom varení už olej nemusíte pridávať.
Nevhodné do umývačky riadu.
Nie sú vhodné na prípravu jedál z kyslej kapusty, s paradajkovým pretlakom alebo praženice, ktoré túto olejovú vrstvu ničia.
Železo, z ktorého sú vyrobené, je na Zemi dostatok.
Odolné a trvácne, prakticky nezničiteľné. Panvica, ktorá prežije generácie.
Ak aj panvica začne hrdzavieť, dá sa jednoducho ošetriť a ďalej používať.
Prípadná recyklácia nie je problém – je to čisté železo.
Vysoká energetická náročnosť výroby, ale napr. švédsky Skeppshult všetku energiu získava z veterných elektrární.
Neobsahuje toxické látky.
Nerezová panvica
Táto panvica je často prvou voľbou, ak niekto uvažuje nad trvácnou panvicou. Nemá však výnimočne dobré nepriľnavé vlastnosti.
Ľahká údržba, môžu ísť do umývačky riadu.
Vhodné aj na kyslé jedlá, s ktorými nereaguje tak ako liatina, nemení ich chuť ani farbu.
Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný.
Aby sa jedlo nepripaľovalo k panvici, je potrebné väčšie množstvo oleja.
Ak nemá viacvrstvové dno, nie je vhodná na indukciu.
Ak nemá viacvrstvové dno, slabo a nerovnomerne sa ohrieva.
Ak je vystavená vysokej teplote, môže sa vytvoriť dúhový efekt, ktorý sa ťažko odstraňuje.
Výroba je energeticky náročná.
Odolné a trvácne, nedajú sa takmer poškriabať. Prežijú generácie.
V prípade vážneho znehodnotenia sú ľahko recyklovateľné.
Panvice vyrábajú aj európske firmy, ale väčšina predávaných panvíc je dovoz z Ázie.
Smaltované panvice
Smalt je vlastne roztavené sklo nanesené na kovové telo. Vyrába sa už desaťročia. V závislosti od toho, aké telo je, môžu byť ťažké (liatinové) alebo ľahké (železné). V Európe sa dlhodobo nepoužíva sklovina s olovom, ale pri lacných čínskych hrncoch sa nedá garantovať, že sú bez olova.
Nereagujúci povrch ich robí ideálnymi na kyslé jedlá.
Neprekonateľná pri varení džemov a lekvárov.
Ľahko sa udržujú, vhodné do umývačky (vyberajte ale program na sklo).
Môžu sa používať na všetky druhy varičov vrátane indukcie.
Dajú sa kúpiť v rôznych štýloch a farbách podľa toho, akú máte kuchyňu.
Je možné používať kovové náčinie – povrch je nepoškriabateľný. Spomeňte si na smaltované plechy, na ktorých sa dá koláč krájať.
Všetky škvrny sa dajú ľahko odstrániť.
Aby bola nepriľnavá, treba použiť viac oleja.
Smalt sa môže odlúpiť pri páde alebo prudkom náraze. Pokiaľ sa odlúpi zvonka, je to len estetická vada. Ak sa odlúpi zvnútra, panvicu by ste mali vyhodiť do zberu kovov. Okrem toho, že nie je to zdravotne bezpečné, jedlo sa ku kovu pripaľuje.
Nie sú vhodné na vysokoteplotné varenie a opekanie, smalt sa môže poškodiť, čo panvicu znehodnotí.
Smalt je citlivý na prudké zmeny teploty.
Neobsahuje toxické látky.
Pri správnej starostlivosti (zabránenie prehrievaniu a pádu) vydržia generácie.
Aj poškodená panvica alebo hrniec sa dá použiť ako pekný estetický doplnok (napr. ako kvetináče).
Ľahko recyklovateľné – môžete vyhodiť do zberu kovov.
Vyššia energetická náročnosť výroby ale napr. rakúsky Riess má vlastnú vodnú elektráreň, z ktorej získava energiu na výrobu.
Každá panvica je určená na iný typ varenia. Preto už pri jej výbere rozmýšľajte o tom, na čo ju budete používať a možno zistíte, že potrebujete panvice dve. V každom prípade pri správnej starostlivosti vydržia celé desaťročia, takže v konečnom dôsledku sa Vám niekoľkonásobne vrátia vyššie vstupné náklady.