RSS

Blog príspevky z '2016' 'marec'

Test termosiek Yoko design

Máme nové termofľaše a novinku - termoplechovky.

Akonáhle prišli na sklad, hneď sme ich otestovali - aby ste vedeli, že nekupujete mačku vo vreci, a tu Vám ponúkame výsledky testu. 

Ako pri prvom teste , aj tu sme nalievali vriacu vodu do termosiek, ktoré sme následne vložili do chladničky - teplota cca 8-12°C.

Teplotu sme merali klasickým teplomerom na zaváranie.

čas/hod štart 1 2 3 6 9 12 15 18 21 24
500ml fľaša Yoko Design/°C 92 78 66 57 52 41 37 34
500ml plechovka Yoko Design/°C 91 80 71 66 52 40 33

Myslím, že čísla hovoria za seba a my sa tešíme, že máme v obchode nové kvalitné termosky za super cenu :-)

Aká stopa ostane po Vás?

Krásne krátke video o tom, že každý deň svojou činnosťou tvoríme budúcnosť našich detí...

Mlieko, jogurt, škorica...

Naša rodina miluje mlieko v akejkoľvek podobe - čerstvé, zákys, jogurty, tvaroh, syry.. Kým sme bývali v meste, veľkú časť nášho odpadu tvorili práve obaly z mliečnych výrobkov. Pre jednoduchosť spracovania obalu  po použití sme kupovali mlieko v plastových sáčkoch alebo PET fľašiach, ale odpad vznikal.

Až sa objavili prvé automaty na mlieko a my sme začali nosiť mlieko domov v sklenených fľašiach. Takto sme fungovali, kým sme sa nepresťahovali na dedinu a nezačali nosiť mlieko od chovateľa. Smotanu by bola škoda  nevyužiť. Takže som doma musela mlieko zo sklenenej fľaše s úzkym hrdlom prelievať do fľaše so širším hrdlom - vydržalo mi to pár dní a fľaša sa musela zmeniť z fľaše na mlieko na sirupovú fľašu.

Na mliečnej pozícii ju nahradila litrovka Weck. Smotanu už môžem zbierať priamo z fľaše a priznám sa, aj mojej pohodlnosti bolo urobené zadosť - z umývačky vychádza čistá, takže ju nemusím ručne umývať ako klasickú fľašu :-) 

Zo smotany, ktorú zozbierame z mlieka, robíme domáci nanuk - stačí smotanu vyšľahať, jemne osladiť a ochutiť škoricou, kakaom alebo vanilkou a zamraziť. Z 250ml smotany vystačí na cca 9 nanukov bez chémie a bez obalu :-)

Z dobrého mlieka sa dá urobiť aj dobrý jogurt. Najprv sme zvykli jogurt robievať v jogurtovači. Kým sme neprišli na to, že je to jeden zbytočný spotrebič v domácnosti a nenahradili sme ho hrncom na preváranie mlieka. Mlieko v hrnci po prevarení ostane, a keď vychladne na cca 38°C, zamiešame jogurt, a po 12-24 hodinách ho už iba podelím do pohárov. Hrniec využívame aj na varenie kaší a pudingu. Takže dnes by som povedala, že kúpa jogurtovača boli vyhodené peniaze.

Kým cez leto boli naobľúbenejšie ovocné jogurty, v zime fičí u nás med so škoricou alebo vanilkovým cukrom. A tu sa znova začali v našom koši hromadiť obaly od korenín. Problémom pri týchto obaloch je, že sú prakticky neseparovateľné a končia v komunálnom odpade. Riešenie som našla v podstate náhodou - koreniny v biokvalite zn. Sonnentor - tie kúpite aj predajniach Naturfyt :-) Balenia sú väčšie, ako som bola zvyknutá z bežných obchodov. Korenie je zabalené v uzatvárateľnom polypropylénovom vrecku v papierovej krabičke, teda celý obal viem jednoducho rozseparovať. 

S príchodom vanilky od Sonnentoru k nám, opustil našu domácnosť aj vanilínový cukor - jeho prírodný variant je jednoducho fantastický a aj lacnejší.

Keď som mliekom začala, mliekom by som aj skončila - ešte stále netuším, ako zruším obaly od syrov (okrem toho, že ich prestanem kupovať :-). Máte nejaký tip? Napíšte nám na FB alebo na info@prijemneveci.sk. Ďakujem.