Palacinky z liatinky

Keď sme sa odsťahovali z Bratislavy, začali nám chýbať fantastické palacinky z Lacinky, a tak chtiac-nechtiac začala som robiť palacinky doma - najprv na hlbokej liatinovej panvici. Išlo to fajn, len to bola trošku otrava s tak ťažkou panvicou. A keďže som ich robila pomerne často, palacinkáreň sa nasťahovala do našej kuchyne.

Palacinky robím minimálne raz týždenne, často aj dva-trikrát. Celozrnná palacinka je skvelá ako rýchle raňajky, desiata do školy, obed počas rýchleho dňa aj večerná odmena po náročnom dni.

Sladká náplň palacinky u nás jednoznačne vedie - gaštanové pyré, osladená kyslá smotana s kakaom, džemy, tvaroh... Ale príjemným osviežením sú aj slané náplne - z Nivy, bryndze, skvelá je treska, strúhaný eidam...

Ale kým sa palacinka naplní, chce to trochu práce s pečením - takže poďme na to:

Cesto na palacinky robím z cca

  •  1l mlieka alebo vody
  •  cca 450g hladkej múky
  •  2 vajíčka
  •  0,5dcl oleja (ten je veľmi dôležitý)
  •  štipka soli

cukor nedávam, pretože alebo je sladká plnka, alebo to chceme naslano :-)

Cesto by malo byť skôr tekuté ako husté - preto podľa potreby treba pridať trošku vody - záleží od značky múky.

Pred pečením musí byť panvica jemne potretá olejom alebo masťou a nahriata (skúšam kvapkou cesta, či sa upečie v priebehu cca 10 sekúnd). Na panvicu nalejeme cesto  a otáčaním panvice ho rozlejeme po celej panvici - používam túto naberačku , ktorej objem je presne taký, ako potrebujem na jednu palacinku - nie sú potom ani tenké, ani hrubé :-)

Pečiem na miernom ohni - na našej indukčnej platni je to 6-ty z 9.

Kým nie  je palacinka z vrchu suchá, palacinkou nehýbem - nejde to, trhala by sa, pripekala o panvicu. Keď z vrchu vidím, že je cesto "upečené", až vtedy palacinku otočím. Vzhľadom na hmotnosť panvice palacinky nevyhadzujem, ale už som videla aj takého silného kuchára :-)

Na druhej strane pečiem palacinku iba chvíľočku,a potom sa už môže plniť a jesť.

Dobrú chuť :-)