RSS

Blog príspevky z '2016' 'február'

Na nákupoch

Možno to poznáte tiež - separujete, recyklujete a kompostujete, nosíte si vodu vo vlastnej sklenenej fľaši, vyhýbate sa jednorázovým obalom, do obchodu nosíte vlastnú tašku...

Ale stále je kôš na plasty plný...tak som sa teda v ňom prehrabala a zistila, že väčšinu tvoria mikroténové vrecká z pečiva, ovocia a zeleniny. A tak som sa zamyslela, pobehala som pár obchodov a ušila som si pár vreciek z farbenej juty. Vrecká sú polopriehľadné, tak ani pani za pokladňou nebude mať pochýb o obsahu, sú praktické, ľahké, krásne farebné.

Šitie bolo pomerne náročné, pretože juta sa rozchádza - treba šiť overlockovým stehom, následne  ho ešte poistiť dvojitým zahnutím. Šnúrku na štahovanie som prevliekala priamo cez látku.

To bolo radosti - celá natešená som dala do jedného chlieb, do druhého rožky, do tretieho cibuľu, v ďaľšom skončili jablká...

Moju eko-hrdosť ešte upevnilo ocenenie od predavačky za pokladňou.

Na zeleninu a ovocie boli vrecká perfektné, ale pri vybaľovaní pečiva ma čakalo nepríjemné prekvapenie. Viete, ako ťažko sa čistia rožky od vlákien juty? Ja už áno :-)

A tak som sa musela zamyslieť znova - na pečivo to musí byť bavlna. A do zbierky vreciek pribudlo pár tašiek na pečivo a chlieb (pretože jednu vždy zabudnem doma, musím mať v batohu ďalšiu a v aute tiež jednu pre prípad potreby :-)

Nápad s opakovateľne použiteľnými vreckami na zeleninu, ovocie a pečivo sa mi tak zapáčil, že sme ich chceli šiť a predávať - ale kým sme sa dostali k realizácii, predbehla nás firma Tierra Verde s ich produktami Tierra Organica. A hoci nie sú také krásne farebné ako naše, môžete do jedného vrecka dať raz pečivo a druhýkrát jablká... A my sme radi, že ich môžeme ponúkať v našom obchode...:-)

Palacinky z liatinky

Keď sme sa odsťahovali z Bratislavy, začali nám chýbať fantastické palacinky z Lacinky, a tak chtiac-nechtiac začala som robiť palacinky doma - najprv na hlbokej liatinovej panvici. Išlo to fajn, len to bola trošku otrava s tak ťažkou panvicou. A keďže som ich robila pomerne často, palacinkáreň sa nasťahovala do našej kuchyne.

Palacinky robím minimálne raz týždenne, často aj dva-trikrát. Celozrnná palacinka je skvelá ako rýchle raňajky, desiata do školy, obed počas rýchleho dňa aj večerná odmena po náročnom dni.

Sladká náplň palacinky u nás jednoznačne vedie - gaštanové pyré, osladená kyslá smotana s kakaom, džemy, tvaroh... Ale príjemným osviežením sú aj slané náplne - z Nivy, bryndze, skvelá je treska, strúhaný eidam...

Ale kým sa palacinka naplní, chce to trochu práce s pečením - takže poďme na to:

Cesto na palacinky robím z cca

  •  1l mlieka alebo vody
  •  cca 450g hladkej múky
  •  2 vajíčka
  •  0,5dcl oleja (ten je veľmi dôležitý)
  •  štipka soli

cukor nedávam, pretože alebo je sladká plnka, alebo to chceme naslano :-)

Cesto by malo byť skôr tekuté ako husté - preto podľa potreby treba pridať trošku vody - záleží od značky múky.

Pred pečením musí byť panvica jemne potretá olejom alebo masťou a nahriata (skúšam kvapkou cesta, či sa upečie v priebehu cca 10 sekúnd). Na panvicu nalejeme cesto  a otáčaním panvice ho rozlejeme po celej panvici - používam túto naberačku , ktorej objem je presne taký, ako potrebujem na jednu palacinku - nie sú potom ani tenké, ani hrubé :-)

Pečiem na miernom ohni - na našej indukčnej platni je to 6-ty z 9.

Kým nie  je palacinka z vrchu suchá, palacinkou nehýbem - nejde to, trhala by sa, pripekala o panvicu. Keď z vrchu vidím, že je cesto "upečené", až vtedy palacinku otočím. Vzhľadom na hmotnosť panvice palacinky nevyhadzujem, ale už som videla aj takého silného kuchára :-)

Na druhej strane pečiem palacinku iba chvíľočku,a potom sa už môže plniť a jesť.

Dobrú chuť :-)